Study variability of lutein content in peas (Pisum sativum L.) in relation to the variety, season and chlorophyll content.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26784246%3A_____%2F09%3A%230000101" target="_blank" >RIV/26784246:_____/09:#0000101 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Study variability of lutein content in peas (Pisum sativum L.) in relation to the variety, season and chlorophyll content.
Original language description
Lutein and ?-carotene contents in 32 samples of field peas with green (ii), yellow (I.) and orange cotyledons (OrcOrc) were determined. The highest lutein concentration ranging between 0.768 and 1.394 mg/100g was found in varieties with green cotyledons(median 0.978 mg/100g). Yellow cotyledons contained lower amount of lutein, median = 0.692 mg/100g. Big variation in lutein content was found in tested breeding lines with orange cotyledons. Content of ? -carotene in field peas with green cotyledons ranged between 0.1-0.2 mg/100g. A strong correlation (r = 0.77, p < 0.01) between lutein and chlorophyll contents was found.
Czech name
Studium obsahu luteinu u hrachu ve vztahu k odrůdě, ročníku a obsahu chlorofylu.
Czech description
U 32 vzorků polního hrachu se zelenými (ii) , žlutými (I.) a oranžovými dělohami (OrcOrc) byl určován obsah luteinu a ?-karotenu. Nejvyšší koncentrace luteinu v rozmezí 0,768-1,394 mg/100g byla zjištěna u odrůd se zelenými dělohami (kolem 0,978 mg/100g).Odrůdy hrachu se žlutými dělohami obsahovaly nižší množství luteinu okolo 0,692 mg/100g. U oranžových hrachů byla nalezena velká variabilita v obsahu luteinu. Obsah ?-karotenu polního zelenosemenného hrachu byl mezi 0,1-0,2mg/100g. Byla zjištěna vysokákorelace(r = 0.77, p < 0.01) mezi obsahem luteinu a chlorofylu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2B06085" target="_blank" >2B06085: Identification and evaluation of pea quality for food production.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech J. Food Sci
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Volume of the periodical
27
Issue of the periodical within the volume
27
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—