Variety of grape juices with health benefit
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F13%3A00000463" target="_blank" >RIV/00027022:_____/13:00000463 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Odrůdové hroznové šťávy se zdravotním benefitem
Original language description
Zásadní vliv resveratrolu, který se vyskytuje v hroznech révy vinné a víně, při ochraně proti kardiovaskulárním chorobám je znám. Z těchto důvodů je lékaři doporučována mírná a kontrolovaná konzumace vína, jako prevence výskytu zejména kardiovaskulárníchchorob. Tato konzumace je však spojená s příjmem malého množství alkoholu, což vyvolává u určité části odborné veřejnosti pochybnosti. Proto bylo cílem naší práce odstranit i tyto poslední pochybnosti a to přípravou funkčních nekvašených šťáv z hroznů révy vinné, které budou obsahovat zvýšené množství resveratrolu. V rámci naší studie byly pěstovány vybrané odrůdy révy vinné Vitis vinifera (Frankovka a Veltlínské zelené) obsahující přímé antioxidanty a fenolické látky s využitím pěstebních postupů běžného zemědělství ze tří po sobě jdoucích sklizní 2009, 2010 a 2011. Součástí řešení byl zejména výzkum, zda lze zvýšit obsah resveratrolu v hroznech ošetřením fyzikálními metodami (UV zářením a máčením v ozonizované vodě) vyvolávajícími ab
Czech name
Odrůdové hroznové šťávy se zdravotním benefitem
Czech description
Zásadní vliv resveratrolu, který se vyskytuje v hroznech révy vinné a víně, při ochraně proti kardiovaskulárním chorobám je znám. Z těchto důvodů je lékaři doporučována mírná a kontrolovaná konzumace vína, jako prevence výskytu zejména kardiovaskulárníchchorob. Tato konzumace je však spojená s příjmem malého množství alkoholu, což vyvolává u určité části odborné veřejnosti pochybnosti. Proto bylo cílem naší práce odstranit i tyto poslední pochybnosti a to přípravou funkčních nekvašených šťáv z hroznů révy vinné, které budou obsahovat zvýšené množství resveratrolu. V rámci naší studie byly pěstovány vybrané odrůdy révy vinné Vitis vinifera (Frankovka a Veltlínské zelené) obsahující přímé antioxidanty a fenolické látky s využitím pěstebních postupů běžného zemědělství ze tří po sobě jdoucích sklizní 2009, 2010 a 2011. Součástí řešení byl zejména výzkum, zda lze zvýšit obsah resveratrolu v hroznech ošetřením fyzikálními metodami (UV zářením a máčením v ozonizované vodě) vyvolávajícími ab
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI91B094" target="_blank" >QI91B094: Grape juices from given sort of vine with health benefit</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů