All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Variety of grape juices with health benefit

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F13%3A00000463" target="_blank" >RIV/00027022:_____/13:00000463 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Odrůdové hroznové šťávy se zdravotním benefitem

  • Original language description

    Zásadní vliv resveratrolu, který se vyskytuje v hroznech révy vinné a víně, při ochraně proti kardiovaskulárním chorobám je znám. Z těchto důvodů je lékaři doporučována mírná a kontrolovaná konzumace vína, jako prevence výskytu zejména kardiovaskulárníchchorob. Tato konzumace je však spojená s příjmem malého množství alkoholu, což vyvolává u určité části odborné veřejnosti pochybnosti. Proto bylo cílem naší práce odstranit i tyto poslední pochybnosti a to přípravou funkčních nekvašených šťáv z hroznů révy vinné, které budou obsahovat zvýšené množství resveratrolu. V rámci naší studie byly pěstovány vybrané odrůdy révy vinné Vitis vinifera (Frankovka a Veltlínské zelené) obsahující přímé antioxidanty a fenolické látky s využitím pěstebních postupů běžného zemědělství ze tří po sobě jdoucích sklizní 2009, 2010 a 2011. Součástí řešení byl zejména výzkum, zda lze zvýšit obsah resveratrolu v hroznech ošetřením fyzikálními metodami (UV zářením a máčením v ozonizované vodě) vyvolávajícími ab

  • Czech name

    Odrůdové hroznové šťávy se zdravotním benefitem

  • Czech description

    Zásadní vliv resveratrolu, který se vyskytuje v hroznech révy vinné a víně, při ochraně proti kardiovaskulárním chorobám je znám. Z těchto důvodů je lékaři doporučována mírná a kontrolovaná konzumace vína, jako prevence výskytu zejména kardiovaskulárníchchorob. Tato konzumace je však spojená s příjmem malého množství alkoholu, což vyvolává u určité části odborné veřejnosti pochybnosti. Proto bylo cílem naší práce odstranit i tyto poslední pochybnosti a to přípravou funkčních nekvašených šťáv z hroznů révy vinné, které budou obsahovat zvýšené množství resveratrolu. V rámci naší studie byly pěstovány vybrané odrůdy révy vinné Vitis vinifera (Frankovka a Veltlínské zelené) obsahující přímé antioxidanty a fenolické látky s využitím pěstebních postupů běžného zemědělství ze tří po sobě jdoucích sklizní 2009, 2010 a 2011. Součástí řešení byl zejména výzkum, zda lze zvýšit obsah resveratrolu v hroznech ošetřením fyzikálními metodami (UV zářením a máčením v ozonizované vodě) vyvolávajícími ab

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QI91B094" target="_blank" >QI91B094: Grape juices from given sort of vine with health benefit</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů