Predictive microbial models demonstration evaluating pathogrn growth risk in food Proceedings of the expert seminar and workshop with international participation: Research, development and application of new procedures aimed at controlling and minimizingthe impact of factors with a negative impact on the health safety of agricultural raw materials and food products, 27 November 2013, Brno 28-34ISBN: 978-80-7375-912-4
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F13%3A00000474" target="_blank" >RIV/00027022:_____/13:00000474 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Demonstrace modelů předpovědní mikrobiologie hodnotících riziko růstu patogenů v potravinách. Sborník z odborného semináře a workshopu s mezinárodní účastí: Výzkum, vývoj a aplikace nových postupů zaměřených na kontrolu a minimalizaci vlivu činitelů s negativním dopadem na zdravotní bezpečnost zemědělských surovin, produktů a potravin, 27. listopadu 2013, Brno 28-34ISBN: 978-80-7375-912-4
Original language description
Cílem prezentace je demonstrovat matematický předpovědní model růstu Listerií, za různých podmínek prostředí (teplota, vodní aktivita a pH) na příkladu modelu průmyslového provozu výroby sýru. Je možné předpokládat, že pro růst mikroorganismů potřebné minimální množství živin je v prostředí dostatečné množství a je možné je modelově nahradit živnými medii. Závislost růstu mikroorganismu na kritických hodnotách fyzikálních faktorů uvádějí různé tabulky. Ty však předpokládají, že ostatní faktory mají optimální hodnotu pro růst. Chování mikroorganismů je však významně ovlivněno kombinací hodnot těchto faktorů. Na základě modelových růstových křivek pro různé kombinace hlavních faktorů (pH, Aw a teplota) v předpokládaném rozsahu výskytu v prostředí, ovlivňujících růst mikroorganismů jsou vytvořeny modely růstové modely růstu popisující růst mikroorganismů i pro hodnoty prostředí pro další kombinace těchto faktorů. Tyto modely jsou demonstrovány na přikladu Listerií,
Czech name
Demonstrace modelů předpovědní mikrobiologie hodnotících riziko růstu patogenů v potravinách. Sborník z odborného semináře a workshopu s mezinárodní účastí: Výzkum, vývoj a aplikace nových postupů zaměřených na kontrolu a minimalizaci vlivu činitelů s negativním dopadem na zdravotní bezpečnost zemědělských surovin, produktů a potravin, 27. listopadu 2013, Brno 28-34ISBN: 978-80-7375-912-4
Czech description
Cílem prezentace je demonstrovat matematický předpovědní model růstu Listerií, za různých podmínek prostředí (teplota, vodní aktivita a pH) na příkladu modelu průmyslového provozu výroby sýru. Je možné předpokládat, že pro růst mikroorganismů potřebné minimální množství živin je v prostředí dostatečné množství a je možné je modelově nahradit živnými medii. Závislost růstu mikroorganismu na kritických hodnotách fyzikálních faktorů uvádějí různé tabulky. Ty však předpokládají, že ostatní faktory mají optimální hodnotu pro růst. Chování mikroorganismů je však významně ovlivněno kombinací hodnot těchto faktorů. Na základě modelových růstových křivek pro různé kombinace hlavních faktorů (pH, Aw a teplota) v předpokládaném rozsahu výskytu v prostředí, ovlivňujících růst mikroorganismů jsou vytvořeny modely růstové modely růstu popisující růst mikroorganismů i pro hodnoty prostředí pro další kombinace těchto faktorů. Tyto modely jsou demonstrovány na přikladu Listerií,
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2B08050" target="_blank" >2B08050: Listeria monocytogenes - processes enabling reliable appreciation of quality and safety of dairy products, phases of production technological process, final products and their storage</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů