Verified technology for production of juices or wines with enhanced lignan contents
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F14%3A00000495" target="_blank" >RIV/00027022:_____/14:00000495 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62156489:43510/14:00230491
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Ověřená technologie na výrobu moštů nebo vín se zvýšeným obsahem lignanů
Original language description
Podstatou technologie je způsob výroby vína se zvýšeným obsahem přírodních lignanů, kdy se do vína nebo nápoje na bázi vína v jejich technologické fázi školení nebo zrání přidají mleté, upravené smrkové suky odpovídající minimálně 10 mg lignanů v jednomlitru nápoje, nejvýhodněji 15 až 50 mg lignanů v 1 litru nápoje a po 14 dnech macerace při teplotě 15 až 20 °C se provede stočení a filtrace nápojů. Alternativním postupem technologie výroby vína nebo nápoje na bázi vína se zvýšeným obsahem přírodních lignanů, je metoda, kdy se do vína nebo nápoje na bázi vína v jejich technologické fázi školení nebo zrání při teplotě 25 až 30 °C a stálého intenzivního míchání přidá tekutý extrakt smrkových suků odpovídající minimálně 10 mg lignanů v jednom litru nápoje, nejvýhodněji 15 až 50 mg lignanů v 1 litru nápoje. Pokud je cílem příprava moštu se zvýšeným obsahem přírodních lignanů, provede se přidání tekutého lihového extraktu smrkových suků do moštu při teplotě 25 až 30 °C za stálého intenzivní
Czech name
Ověřená technologie na výrobu moštů nebo vín se zvýšeným obsahem lignanů
Czech description
Podstatou technologie je způsob výroby vína se zvýšeným obsahem přírodních lignanů, kdy se do vína nebo nápoje na bázi vína v jejich technologické fázi školení nebo zrání přidají mleté, upravené smrkové suky odpovídající minimálně 10 mg lignanů v jednomlitru nápoje, nejvýhodněji 15 až 50 mg lignanů v 1 litru nápoje a po 14 dnech macerace při teplotě 15 až 20 °C se provede stočení a filtrace nápojů. Alternativním postupem technologie výroby vína nebo nápoje na bázi vína se zvýšeným obsahem přírodních lignanů, je metoda, kdy se do vína nebo nápoje na bázi vína v jejich technologické fázi školení nebo zrání při teplotě 25 až 30 °C a stálého intenzivního míchání přidá tekutý extrakt smrkových suků odpovídající minimálně 10 mg lignanů v jednom litru nápoje, nejvýhodněji 15 až 50 mg lignanů v 1 litru nápoje. Pokud je cílem příprava moštu se zvýšeným obsahem přírodních lignanů, provede se přidání tekutého lihového extraktu smrkových suků do moštu při teplotě 25 až 30 °C za stálého intenzivní
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210258" target="_blank" >QJ1210258: Extraction of lignans from wood and their use in food supplements with significant biological effects.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
Zvýšený obsah lignanů v nápojích
Numerical identification
—
Technical parameters
smlouva uzavřena mezi VÚPP a firmou Kitl spol. s r.o. IČ 46712518 28.11. 2014
Economical parameters
Výrobou těchto nápojů fy Kitl spol.s r.o. dodá na trh nové, zdraví prospěšné výrobky. Lignany mají antioxidační, protinádorové, antivirové, antibakteriální, insekticidní, fungicidní, estrogenní, antiestrogenní a ochranné účinky proti srdečním chorobám.
Application category by cost
—
Owner IČO
00027022
Owner name
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Web page
—