All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Verified technology for production of juices or wines with enhanced lignan contents

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F14%3A00000495" target="_blank" >RIV/00027022:_____/14:00000495 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/62156489:43510/14:00230491

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Ověřená technologie na výrobu moštů nebo vín se zvýšeným obsahem lignanů

  • Original language description

    Podstatou technologie je způsob výroby vína se zvýšeným obsahem přírodních lignanů, kdy se do vína nebo nápoje na bázi vína v jejich technologické fázi školení nebo zrání přidají mleté, upravené smrkové suky odpovídající minimálně 10 mg lignanů v jednomlitru nápoje, nejvýhodněji 15 až 50 mg lignanů v 1 litru nápoje a po 14 dnech macerace při teplotě 15 až 20 °C se provede stočení a filtrace nápojů. Alternativním postupem technologie výroby vína nebo nápoje na bázi vína se zvýšeným obsahem přírodních lignanů, je metoda, kdy se do vína nebo nápoje na bázi vína v jejich technologické fázi školení nebo zrání při teplotě 25 až 30 °C a stálého intenzivního míchání přidá tekutý extrakt smrkových suků odpovídající minimálně 10 mg lignanů v jednom litru nápoje, nejvýhodněji 15 až 50 mg lignanů v 1 litru nápoje. Pokud je cílem příprava moštu se zvýšeným obsahem přírodních lignanů, provede se přidání tekutého lihového extraktu smrkových suků do moštu při teplotě 25 až 30 °C za stálého intenzivní

  • Czech name

    Ověřená technologie na výrobu moštů nebo vín se zvýšeným obsahem lignanů

  • Czech description

    Podstatou technologie je způsob výroby vína se zvýšeným obsahem přírodních lignanů, kdy se do vína nebo nápoje na bázi vína v jejich technologické fázi školení nebo zrání přidají mleté, upravené smrkové suky odpovídající minimálně 10 mg lignanů v jednomlitru nápoje, nejvýhodněji 15 až 50 mg lignanů v 1 litru nápoje a po 14 dnech macerace při teplotě 15 až 20 °C se provede stočení a filtrace nápojů. Alternativním postupem technologie výroby vína nebo nápoje na bázi vína se zvýšeným obsahem přírodních lignanů, je metoda, kdy se do vína nebo nápoje na bázi vína v jejich technologické fázi školení nebo zrání při teplotě 25 až 30 °C a stálého intenzivního míchání přidá tekutý extrakt smrkových suků odpovídající minimálně 10 mg lignanů v jednom litru nápoje, nejvýhodněji 15 až 50 mg lignanů v 1 litru nápoje. Pokud je cílem příprava moštu se zvýšeným obsahem přírodních lignanů, provede se přidání tekutého lihového extraktu smrkových suků do moštu při teplotě 25 až 30 °C za stálého intenzivní

Classification

  • Type

    Z<sub>tech</sub> - Verified technology

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1210258" target="_blank" >QJ1210258: Extraction of lignans from wood and their use in food supplements with significant biological effects.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2014

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    Zvýšený obsah lignanů v nápojích

  • Numerical identification

  • Technical parameters

    smlouva uzavřena mezi VÚPP a firmou Kitl spol. s r.o. IČ 46712518 28.11. 2014

  • Economical parameters

    Výrobou těchto nápojů fy Kitl spol.s r.o. dodá na trh nové, zdraví prospěšné výrobky. Lignany mají antioxidační, protinádorové, antivirové, antibakteriální, insekticidní, fungicidní, estrogenní, antiestrogenní a ochranné účinky proti srdečním chorobám.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    00027022

  • Owner name

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Licence fee requirement

    A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek

  • Web page