Pilot-plant technology of encapsulation of probiotic bacteria in biopolymeric microparticles by carbon dioxide assisted nebulisation.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F15%3A%230000054" target="_blank" >RIV/00027022:_____/15:#0000054 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Poloprovozně ověřená technologie enkapsulace probiotických mikroorganismů v biopolymerních mikročásticích nebulizací oxidem uhličitým.
Original language description
Pokus potvrdil předpoklad, že nebulizace oxidem uhličitým je vhodnou metodou pro sušení mikroorganismů, umožňující maximální zachování jejich vitality. Metoda je šetrnější než sprejové sušení. Vitalita preparátu usušeného nebulizací byla dokonce vyšší než vitalita preparátu usušeného lyofilizací. Rozdíl však nebyl významný. Enkapsulace bakteriálního preparátu s použitím nanodisperzních enterických preparátů etherů celulózy měla významné pozitvní účinky na přežití bakterií v simulovaném kyselém prostředí žaludku. Přežití bakterií po působení žlučových kyselin se také zlepšilo, ale rozdíl nebyl tolik významný.
Czech name
Poloprovozně ověřená technologie enkapsulace probiotických mikroorganismů v biopolymerních mikročásticích nebulizací oxidem uhličitým.
Czech description
Pokus potvrdil předpoklad, že nebulizace oxidem uhličitým je vhodnou metodou pro sušení mikroorganismů, umožňující maximální zachování jejich vitality. Metoda je šetrnější než sprejové sušení. Vitalita preparátu usušeného nebulizací byla dokonce vyšší než vitalita preparátu usušeného lyofilizací. Rozdíl však nebyl významný. Enkapsulace bakteriálního preparátu s použitím nanodisperzních enterických preparátů etherů celulózy měla významné pozitvní účinky na přežití bakterií v simulovaném kyselém prostředí žaludku. Přežití bakterií po působení žlučových kyselin se také zlepšilo, ale rozdíl nebyl tolik významný.
Classification
Type
Z<sub>polop</sub> - Pilot plant
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210093" target="_blank" >QJ1210093: New methods for production, quality control and the effects of probiotic foods</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
Enkapsulace nebulizací 2015-1
Numerical identification
—
Technical parameters
Licenční smlouva s firmou Vakos XT (IČO: 25656180) byla uzavřena 31.3.2016.
Economical parameters
Rozšíření produktového portfolia firmy Vakos XT. Po ukončení projektu předpokládáme příjem nabyvatele licence z komerčního užívání poskytnutého know-how v přibližném rozsahu 300 až 600 tis. Kč v jednom roce.
Application category by cost
—
Owner IČO
00027022
Owner name
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Web page
—