All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Pilot-plant technology of encapsulation of probiotic bacteria in biopolymeric microparticles by carbon dioxide assisted nebulisation.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F15%3A%230000054" target="_blank" >RIV/00027022:_____/15:#0000054 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Poloprovozně ověřená technologie enkapsulace probiotických mikroorganismů v biopolymerních mikročásticích nebulizací oxidem uhličitým.

  • Original language description

    Pokus potvrdil předpoklad, že nebulizace oxidem uhličitým je vhodnou metodou pro sušení mikroorganismů, umožňující maximální zachování jejich vitality. Metoda je šetrnější než sprejové sušení. Vitalita preparátu usušeného nebulizací byla dokonce vyšší než vitalita preparátu usušeného lyofilizací. Rozdíl však nebyl významný. Enkapsulace bakteriálního preparátu s použitím nanodisperzních enterických preparátů etherů celulózy měla významné pozitvní účinky na přežití bakterií v simulovaném kyselém prostředí žaludku. Přežití bakterií po působení žlučových kyselin se také zlepšilo, ale rozdíl nebyl tolik významný.

  • Czech name

    Poloprovozně ověřená technologie enkapsulace probiotických mikroorganismů v biopolymerních mikročásticích nebulizací oxidem uhličitým.

  • Czech description

    Pokus potvrdil předpoklad, že nebulizace oxidem uhličitým je vhodnou metodou pro sušení mikroorganismů, umožňující maximální zachování jejich vitality. Metoda je šetrnější než sprejové sušení. Vitalita preparátu usušeného nebulizací byla dokonce vyšší než vitalita preparátu usušeného lyofilizací. Rozdíl však nebyl významný. Enkapsulace bakteriálního preparátu s použitím nanodisperzních enterických preparátů etherů celulózy měla významné pozitvní účinky na přežití bakterií v simulovaném kyselém prostředí žaludku. Přežití bakterií po působení žlučových kyselin se také zlepšilo, ale rozdíl nebyl tolik významný.

Classification

  • Type

    Z<sub>polop</sub> - Pilot plant

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1210093" target="_blank" >QJ1210093: New methods for production, quality control and the effects of probiotic foods</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    Enkapsulace nebulizací 2015-1

  • Numerical identification

  • Technical parameters

    Licenční smlouva s firmou Vakos XT (IČO: 25656180) byla uzavřena 31.3.2016.

  • Economical parameters

    Rozšíření produktového portfolia firmy Vakos XT. Po ukončení projektu předpokládáme příjem nabyvatele licence z komerčního užívání poskytnutého know-how v přibližném rozsahu 300 až 600 tis. Kč v jednom roce.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    00027022

  • Owner name

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Licence fee requirement

    A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek

  • Web page