Functional sample QJ1210093/2016/2: Nebulisation dryer of probiotic bacteria.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F16%3A00000641" target="_blank" >RIV/00027022:_____/16:00000641 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Funkční vzorek QJ1210093/2016/2: Nebulizační sušárna probiotických bakterií.
Original language description
Podstatou technického řešení je zařízení, ve kterém se bakteriální suspenze uchovávána v samostatné nádobě a čerpadlem je propojena potrubím se směšovací komorou, ve které se mísí s kapalným či superkritickým oxidem uhličitým, který je samostatně dopravován čerpadlem do směšovací komory. Ze směšovací komory je nasycený roztok dopravován potrubím přímo do trysky. V některých případech může být směšovací komora vynechána a ke smísení roztoku materiálu a plynu dochází až v samotné trysce. Bakteriální suspenze jsou před sušením nasyceny při tlaku 40-80 bar kapalným oxidem uhličitým. Atomizace kapaliny probíhá ve dvou krocích. První krok spočívá v desintegraci kapaliny na primární kapky při výstupu z trysky. V druhém kroku jsou primární kapky dále dezintegrovány expandujícím oxidem uhličitým na mnohem drobnější kapičky za vzniku velmi jemného aerosolu, připomínajícího jemnou mlhu. Tento jemný aerosol je rychle usušen v proudu vzduchu při relativně nízkých teplotách. Teplota vstupujícího vzduchu nepřevyšuje 60°C. Usušené částice jsou odděleny z proudu sušícího vzduchu v cyklonovém separátoru, s použitím vysoce prodyšné filtrační membrány či elektricky nabitého sběrače. Šetrnost sušení je srovnatelná s lyofilizací, tudíž mnohem lepší než u rozprašovacích sušáren. Významnými výhodami v porovnání s technikou lyofilizace jsou řádově kratší doba sušení a levnější provoz. V porovnání se standardní technikou rozprašovacího sušení je výhodou zejména podstatně nižší teplota sušení. Zařízení by mělo poskytovat produkční rychlosti srovnatelné s konvenčními rozprašovacími sušárnami dostupnými na trhu, ale s nižšími energetickými nároky. Zařízení je koncepčně řešeno jako samostatně stojící celek s vlastní kapotáží kryjící všechny uzle stroje s integrovaným řídícím počítačem pro sledování a řízení testů.
Czech name
Funkční vzorek QJ1210093/2016/2: Nebulizační sušárna probiotických bakterií.
Czech description
Podstatou technického řešení je zařízení, ve kterém se bakteriální suspenze uchovávána v samostatné nádobě a čerpadlem je propojena potrubím se směšovací komorou, ve které se mísí s kapalným či superkritickým oxidem uhličitým, který je samostatně dopravován čerpadlem do směšovací komory. Ze směšovací komory je nasycený roztok dopravován potrubím přímo do trysky. V některých případech může být směšovací komora vynechána a ke smísení roztoku materiálu a plynu dochází až v samotné trysce. Bakteriální suspenze jsou před sušením nasyceny při tlaku 40-80 bar kapalným oxidem uhličitým. Atomizace kapaliny probíhá ve dvou krocích. První krok spočívá v desintegraci kapaliny na primární kapky při výstupu z trysky. V druhém kroku jsou primární kapky dále dezintegrovány expandujícím oxidem uhličitým na mnohem drobnější kapičky za vzniku velmi jemného aerosolu, připomínajícího jemnou mlhu. Tento jemný aerosol je rychle usušen v proudu vzduchu při relativně nízkých teplotách. Teplota vstupujícího vzduchu nepřevyšuje 60°C. Usušené částice jsou odděleny z proudu sušícího vzduchu v cyklonovém separátoru, s použitím vysoce prodyšné filtrační membrány či elektricky nabitého sběrače. Šetrnost sušení je srovnatelná s lyofilizací, tudíž mnohem lepší než u rozprašovacích sušáren. Významnými výhodami v porovnání s technikou lyofilizace jsou řádově kratší doba sušení a levnější provoz. V porovnání se standardní technikou rozprašovacího sušení je výhodou zejména podstatně nižší teplota sušení. Zařízení by mělo poskytovat produkční rychlosti srovnatelné s konvenčními rozprašovacími sušárnami dostupnými na trhu, ale s nižšími energetickými nároky. Zařízení je koncepčně řešeno jako samostatně stojící celek s vlastní kapotáží kryjící všechny uzle stroje s integrovaným řídícím počítačem pro sledování a řízení testů.
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210093" target="_blank" >QJ1210093: New methods for production, quality control and the effects of probiotic foods</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
QJ1210093/2016/2
Numerical identification
02
Technical parameters
Protokol funkční vzorku QJ1210093/2016/2 obsahuje technickou dokumentaci zařízení.
Economical parameters
Funkční vzorek QJ1210093/2016/2 není určen k bezprostřednímu komerčnímu využití. Jedná se o demonstrátor pro optimalizaci procesu sušení a enkapsulace probiotických bakterií. Po ukončení optimalizace procesu předpokládáme vývoj prototypu pro transfer technologie, nejpozději v roce 2019.
Application category by cost
—
Owner IČO
00027022
Owner name
VUPP, v.v.i.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Web page
—