All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Functional sample QJ1210093/2016/2: Nebulisation dryer of probiotic bacteria.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F16%3A00000641" target="_blank" >RIV/00027022:_____/16:00000641 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Funkční vzorek QJ1210093/2016/2: Nebulizační sušárna probiotických bakterií.

  • Original language description

    Podstatou technického řešení je zařízení, ve kterém se bakteriální suspenze uchovávána v samostatné nádobě a čerpadlem je propojena potrubím se směšovací komorou, ve které se mísí s kapalným či superkritickým oxidem uhličitým, který je samostatně dopravován čerpadlem do směšovací komory. Ze směšovací komory je nasycený roztok dopravován potrubím přímo do trysky. V některých případech může být směšovací komora vynechána a ke smísení roztoku materiálu a plynu dochází až v samotné trysce. Bakteriální suspenze jsou před sušením nasyceny při tlaku 40-80 bar kapalným oxidem uhličitým. Atomizace kapaliny probíhá ve dvou krocích. První krok spočívá v desintegraci kapaliny na primární kapky při výstupu z trysky. V druhém kroku jsou primární kapky dále dezintegrovány expandujícím oxidem uhličitým na mnohem drobnější kapičky za vzniku velmi jemného aerosolu, připomínajícího jemnou mlhu. Tento jemný aerosol je rychle usušen v proudu vzduchu při relativně nízkých teplotách. Teplota vstupujícího vzduchu nepřevyšuje 60°C. Usušené částice jsou odděleny z proudu sušícího vzduchu v cyklonovém separátoru, s použitím vysoce prodyšné filtrační membrány či elektricky nabitého sběrače. Šetrnost sušení je srovnatelná s lyofilizací, tudíž mnohem lepší než u rozprašovacích sušáren. Významnými výhodami v porovnání s technikou lyofilizace jsou řádově kratší doba sušení a levnější provoz. V porovnání se standardní technikou rozprašovacího sušení je výhodou zejména podstatně nižší teplota sušení. Zařízení by mělo poskytovat produkční rychlosti srovnatelné s konvenčními rozprašovacími sušárnami dostupnými na trhu, ale s nižšími energetickými nároky. Zařízení je koncepčně řešeno jako samostatně stojící celek s vlastní kapotáží kryjící všechny uzle stroje s integrovaným řídícím počítačem pro sledování a řízení testů.

  • Czech name

    Funkční vzorek QJ1210093/2016/2: Nebulizační sušárna probiotických bakterií.

  • Czech description

    Podstatou technického řešení je zařízení, ve kterém se bakteriální suspenze uchovávána v samostatné nádobě a čerpadlem je propojena potrubím se směšovací komorou, ve které se mísí s kapalným či superkritickým oxidem uhličitým, který je samostatně dopravován čerpadlem do směšovací komory. Ze směšovací komory je nasycený roztok dopravován potrubím přímo do trysky. V některých případech může být směšovací komora vynechána a ke smísení roztoku materiálu a plynu dochází až v samotné trysce. Bakteriální suspenze jsou před sušením nasyceny při tlaku 40-80 bar kapalným oxidem uhličitým. Atomizace kapaliny probíhá ve dvou krocích. První krok spočívá v desintegraci kapaliny na primární kapky při výstupu z trysky. V druhém kroku jsou primární kapky dále dezintegrovány expandujícím oxidem uhličitým na mnohem drobnější kapičky za vzniku velmi jemného aerosolu, připomínajícího jemnou mlhu. Tento jemný aerosol je rychle usušen v proudu vzduchu při relativně nízkých teplotách. Teplota vstupujícího vzduchu nepřevyšuje 60°C. Usušené částice jsou odděleny z proudu sušícího vzduchu v cyklonovém separátoru, s použitím vysoce prodyšné filtrační membrány či elektricky nabitého sběrače. Šetrnost sušení je srovnatelná s lyofilizací, tudíž mnohem lepší než u rozprašovacích sušáren. Významnými výhodami v porovnání s technikou lyofilizace jsou řádově kratší doba sušení a levnější provoz. V porovnání se standardní technikou rozprašovacího sušení je výhodou zejména podstatně nižší teplota sušení. Zařízení by mělo poskytovat produkční rychlosti srovnatelné s konvenčními rozprašovacími sušárnami dostupnými na trhu, ale s nižšími energetickými nároky. Zařízení je koncepčně řešeno jako samostatně stojící celek s vlastní kapotáží kryjící všechny uzle stroje s integrovaným řídícím počítačem pro sledování a řízení testů.

Classification

  • Type

    G<sub>funk</sub> - Functional sample

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1210093" target="_blank" >QJ1210093: New methods for production, quality control and the effects of probiotic foods</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    QJ1210093/2016/2

  • Numerical identification

    02

  • Technical parameters

    Protokol funkční vzorku QJ1210093/2016/2 obsahuje technickou dokumentaci zařízení.

  • Economical parameters

    Funkční vzorek QJ1210093/2016/2 není určen k bezprostřednímu komerčnímu využití. Jedná se o demonstrátor pro optimalizaci procesu sušení a enkapsulace probiotických bakterií. Po ukončení optimalizace procesu předpokládáme vývoj prototypu pro transfer technologie, nejpozději v roce 2019.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    00027022

  • Owner name

    VUPP, v.v.i.

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Licence fee requirement

    A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek

  • Web page