What w should know about free radicals and antioxidants (not only in meatproducts)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F17%3A00000657" target="_blank" >RIV/00027022:_____/17:00000657 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60076658:12220/17:43896697 RIV/60076658:12520/17:43896697
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Co bychom měli vědět o volných radikálech a antioxidantech (nejen v masných výrobcích)
Original language description
Volné radikály a antioxidanty mohou významným způsobem ovlivnit délku a kvalitu života a hlubší znalosti o nich a jejich stálé doplňování jsou předpoklady efektivního využívání antioxidantů v každodenní praxi. Přispět v tomto ohledu přehledem a připomenutím vybraných významných poznatků z problematiky volných radikálů a antioxidantů získávaných na mnoha vědeckých pracovištích po řadu desetiletí je cílem této publikace. Její první kapitola se zabývá volnými radikály a reaktivními sloučeninami neradikálového charakteru v organizmu a jejich významnými endogenními a exogenními zdroji. V druhé kapitole je popsána pro organizmus škodlivá a destruktivní činnost volných radikálů a reaktivních sloučenin neradikálového charakteru včetně dopadů na zdravotní stav. Zdůrazněn je také význam potřebné úrovně antioxidační kapacity organizmu z hlediska obrany a ochrany před nadměrnými destrukčními účinky těchto oxidantů. Poslední kapitola se zaměřuje na problematiku aplikace antioxidantů, která jak bylo v praxi ověřeno, může při neodborné aplikaci být za určitých podmínek neúčinná nebo v některých případech i škodlivá.
Czech name
Co bychom měli vědět o volných radikálech a antioxidantech (nejen v masných výrobcích)
Czech description
Volné radikály a antioxidanty mohou významným způsobem ovlivnit délku a kvalitu života a hlubší znalosti o nich a jejich stálé doplňování jsou předpoklady efektivního využívání antioxidantů v každodenní praxi. Přispět v tomto ohledu přehledem a připomenutím vybraných významných poznatků z problematiky volných radikálů a antioxidantů získávaných na mnoha vědeckých pracovištích po řadu desetiletí je cílem této publikace. Její první kapitola se zabývá volnými radikály a reaktivními sloučeninami neradikálového charakteru v organizmu a jejich významnými endogenními a exogenními zdroji. V druhé kapitole je popsána pro organizmus škodlivá a destruktivní činnost volných radikálů a reaktivních sloučenin neradikálového charakteru včetně dopadů na zdravotní stav. Zdůrazněn je také význam potřebné úrovně antioxidační kapacity organizmu z hlediska obrany a ochrany před nadměrnými destrukčními účinky těchto oxidantů. Poslední kapitola se zaměřuje na problematiku aplikace antioxidantů, která jak bylo v praxi ověřeno, může při neodborné aplikaci být za určitých podmínek neúčinná nebo v některých případech i škodlivá.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
30502 - Other medical science
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: The study of traditional and new crops as sources antioxidants and other healthful nutrients and their use in food production.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
28
Issue of the periodical within the volume
7
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
47-50
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—