Gluten-free foods - what have we achieved after 20 years?
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000075" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000075 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vupp.cz/wp-content/uploads/2018/04/Sbornik-abstract-07-TISK-FINAL.pdf" target="_blank" >https://www.vupp.cz/wp-content/uploads/2018/04/Sbornik-abstract-07-TISK-FINAL.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Bezlepkové potraviny – čeho jsme dosáhli po dvaceti letech?
Original language description
Přednáška na konferenci Současné trendy ve speciální výživě (19. 4. 2018, Národní zemědělské muzeum Praha). Prezentace shrnuje pozitivní a negativní stránky vývoje v otázce bezlepkových potravin v průběhu dvaceti let, kdy se VÚPP, v.v.i. aktivně zapojil do výzkumu v oblasti bezlepkových potravin, bezlepkové diety a vývoje analytické metody na stanovení obsahu lepku. Mezi pozitivní stránky patří větší výběr pekařských a cukrář-ských bezlepkových výrobků, existence tuzemských výrobců, legislativa, analytická metoda na stanovení ob-sahu lepku. Mezi negativními stránkami bohužel stále zůstává vyšší cena bezlepkových pekařských výrobků, nejednotnost názorů lékařů a nutričních terapeutů na bezlepkovou dietu v otázce zakázaných a doporučených potravin. Pozornost bude zaměřena na legislativu a označování bezlepkových potravin i běžných potravin, tato proble-matika se v průběhu 20 let několikrát měnila a stále zůstávají některé otazníky. V prezentaci nebude chybět sle-dování kvality těchto potravin, výsledky vlastních analýz, informace o spolupráci se Společností pro bezlepkovou dietu a o databázi bezlepkových potravin VÚPP, v.v.i. (www.potravinybezlepku.cz).
Czech name
Bezlepkové potraviny – čeho jsme dosáhli po dvaceti letech?
Czech description
Přednáška na konferenci Současné trendy ve speciální výživě (19. 4. 2018, Národní zemědělské muzeum Praha). Prezentace shrnuje pozitivní a negativní stránky vývoje v otázce bezlepkových potravin v průběhu dvaceti let, kdy se VÚPP, v.v.i. aktivně zapojil do výzkumu v oblasti bezlepkových potravin, bezlepkové diety a vývoje analytické metody na stanovení obsahu lepku. Mezi pozitivní stránky patří větší výběr pekařských a cukrář-ských bezlepkových výrobků, existence tuzemských výrobců, legislativa, analytická metoda na stanovení ob-sahu lepku. Mezi negativními stránkami bohužel stále zůstává vyšší cena bezlepkových pekařských výrobků, nejednotnost názorů lékařů a nutričních terapeutů na bezlepkovou dietu v otázce zakázaných a doporučených potravin. Pozornost bude zaměřena na legislativu a označování bezlepkových potravin i běžných potravin, tato proble-matika se v průběhu 20 let několikrát měnila a stále zůstávají některé otazníky. V prezentaci nebude chybět sle-dování kvality těchto potravin, výsledky vlastních analýz, informace o spolupráci se Společností pro bezlepkovou dietu a o databázi bezlepkových potravin VÚPP, v.v.i. (www.potravinybezlepku.cz).
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů