All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Gluten-free foods - what have we achieved after 20 years?

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000075" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000075 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.vupp.cz/wp-content/uploads/2018/04/Sbornik-abstract-07-TISK-FINAL.pdf" target="_blank" >https://www.vupp.cz/wp-content/uploads/2018/04/Sbornik-abstract-07-TISK-FINAL.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Bezlepkové potraviny – čeho jsme dosáhli po dvaceti letech?

  • Original language description

    Přednáška na konferenci Současné trendy ve speciální výživě (19. 4. 2018, Národní zemědělské muzeum Praha). Prezentace shrnuje pozitivní a negativní stránky vývoje v otázce bezlepkových potravin v průběhu dvaceti let, kdy se VÚPP, v.v.i. aktivně zapojil do výzkumu v oblasti bezlepkových potravin, bezlepkové diety a vývoje analytické metody na stanovení obsahu lepku. Mezi pozitivní stránky patří větší výběr pekařských a cukrář-ských bezlepkových výrobků, existence tuzemských výrobců, legislativa, analytická metoda na stanovení ob-sahu lepku. Mezi negativními stránkami bohužel stále zůstává vyšší cena bezlepkových pekařských výrobků, nejednotnost názorů lékařů a nutričních terapeutů na bezlepkovou dietu v otázce zakázaných a doporučených potravin. Pozornost bude zaměřena na legislativu a označování bezlepkových potravin i běžných potravin, tato proble-matika se v průběhu 20 let několikrát měnila a stále zůstávají některé otazníky. V prezentaci nebude chybět sle-dování kvality těchto potravin, výsledky vlastních analýz, informace o spolupráci se Společností pro bezlepkovou dietu a o databázi bezlepkových potravin VÚPP, v.v.i. (www.potravinybezlepku.cz).

  • Czech name

    Bezlepkové potraviny – čeho jsme dosáhli po dvaceti letech?

  • Czech description

    Přednáška na konferenci Současné trendy ve speciální výživě (19. 4. 2018, Národní zemědělské muzeum Praha). Prezentace shrnuje pozitivní a negativní stránky vývoje v otázce bezlepkových potravin v průběhu dvaceti let, kdy se VÚPP, v.v.i. aktivně zapojil do výzkumu v oblasti bezlepkových potravin, bezlepkové diety a vývoje analytické metody na stanovení obsahu lepku. Mezi pozitivní stránky patří větší výběr pekařských a cukrář-ských bezlepkových výrobků, existence tuzemských výrobců, legislativa, analytická metoda na stanovení ob-sahu lepku. Mezi negativními stránkami bohužel stále zůstává vyšší cena bezlepkových pekařských výrobků, nejednotnost názorů lékařů a nutričních terapeutů na bezlepkovou dietu v otázce zakázaných a doporučených potravin. Pozornost bude zaměřena na legislativu a označování bezlepkových potravin i běžných potravin, tato proble-matika se v průběhu 20 let několikrát měnila a stále zůstávají některé otazníky. V prezentaci nebude chybět sle-dování kvality těchto potravin, výsledky vlastních analýz, informace o spolupráci se Společností pro bezlepkovou dietu a o databázi bezlepkových potravin VÚPP, v.v.i. (www.potravinybezlepku.cz).

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40500 - Other agricultural sciences

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů