High pressure processing applications in food industry and immunology – overview
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F20%3A1012" target="_blank" >RIV/00027022:_____/20:1012 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
High pressure processing applications in food industry and immunology – overview
Original language description
Vysokotlaké zpracování (HPP) je technologie pasterizace za studena, při níž se výrobky předbalené v jejich konečném balení zavádějí do nádoby a vystavují vysokému stupni izostatického tlaku (300–600 MPa). Vysokotlaké ošetření ovocných, zeleninových a čerstvých bylinných homogenátových produktů nám nabízí téměř čerstvé produkty, pokud jde o senzorickou a nutriční kvalitu původních surovin, které představují relativně stabilní a bezpečný zdroj živin, vitamínů, minerálů a zdravotně účinných složek. Takové složky mohou hrát důležitou roli jako preventivní nástroj proti vzniku nemocí, zejména u starších osob. Bude představen přehled několika potravinářských výrobků, zejména ovoce a zeleniny, které jsou úspěšně uváděny na trh po celém světě. Stručně jsou uvedeny účinky tepla HPP a HPP + na klíčové kazící / patogenní mikroorganismy včetně rezistentní formy spór a endogenních enzymů ovoce / zeleniny včetně vlivu na jakost produktu. Část prezentace je věnována průmyslovému vybavení dostupnému na trhu určenému pro továrny zabývající se produkty ošetřenými HPP. Je zmíněna také netradiční aplikace léčby HPP v imunologii [1]. Vysoký hydrostatický tlak (HHP) je schopen indukovat imunogenní buněčnou smrt v lidských nádorových buňkách. HHP indukoval rychlou expresi HSP70, HSP90 a CRT na buněčném povrchu. HHP také indukoval uvolňování HMGB1 a ATP. Interakce dendritických buněk (DC) s nádorovými buňkami ošetřenými HHP vedla k rychlejšímu výskytu fagocytózy DC, zvýšení regulace CD83, CD86 a HLA-DR a uvolnění IL-6, IL-12p70 a TNFa. DC pulsované s nádorovými buňkami usmrcenými HHP indukovaly vysoké počty nádorově specifických T buněk. HHP působí jako spolehlivý a silný induktor imunogenní buněčné smrti v lidských nádorových buňkách.
Czech name
High pressure processing applications in food industry and immunology – overview
Czech description
Vysokotlaké zpracování (HPP) je technologie pasterizace za studena, při níž se výrobky předbalené v jejich konečném balení zavádějí do nádoby a vystavují vysokému stupni izostatického tlaku (300–600 MPa). Vysokotlaké ošetření ovocných, zeleninových a čerstvých bylinných homogenátových produktů nám nabízí téměř čerstvé produkty, pokud jde o senzorickou a nutriční kvalitu původních surovin, které představují relativně stabilní a bezpečný zdroj živin, vitamínů, minerálů a zdravotně účinných složek. Takové složky mohou hrát důležitou roli jako preventivní nástroj proti vzniku nemocí, zejména u starších osob. Bude představen přehled několika potravinářských výrobků, zejména ovoce a zeleniny, které jsou úspěšně uváděny na trh po celém světě. Stručně jsou uvedeny účinky tepla HPP a HPP + na klíčové kazící / patogenní mikroorganismy včetně rezistentní formy spór a endogenních enzymů ovoce / zeleniny včetně vlivu na jakost produktu. Část prezentace je věnována průmyslovému vybavení dostupnému na trhu určenému pro továrny zabývající se produkty ošetřenými HPP. Je zmíněna také netradiční aplikace léčby HPP v imunologii [1]. Vysoký hydrostatický tlak (HHP) je schopen indukovat imunogenní buněčnou smrt v lidských nádorových buňkách. HHP indukoval rychlou expresi HSP70, HSP90 a CRT na buněčném povrchu. HHP také indukoval uvolňování HMGB1 a ATP. Interakce dendritických buněk (DC) s nádorovými buňkami ošetřenými HHP vedla k rychlejšímu výskytu fagocytózy DC, zvýšení regulace CD83, CD86 a HLA-DR a uvolnění IL-6, IL-12p70 a TNFa. DC pulsované s nádorovými buňkami usmrcenými HHP indukovaly vysoké počty nádorově specifických T buněk. HHP působí jako spolehlivý a silný induktor imunogenní buněčné smrti v lidských nádorových buňkách.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů