All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

High pressure processing applications in food industry and immunology – overview

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F20%3A1012" target="_blank" >RIV/00027022:_____/20:1012 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    High pressure processing applications in food industry and immunology – overview

  • Original language description

    Vysokotlaké zpracování (HPP) je technologie pasterizace za studena, při níž se výrobky předbalené v jejich konečném balení zavádějí do nádoby a vystavují vysokému stupni izostatického tlaku (300–600 MPa). Vysokotlaké ošetření ovocných, zeleninových a čerstvých bylinných homogenátových produktů nám nabízí téměř čerstvé produkty, pokud jde o senzorickou a nutriční kvalitu původních surovin, které představují relativně stabilní a bezpečný zdroj živin, vitamínů, minerálů a zdravotně účinných složek. Takové složky mohou hrát důležitou roli jako preventivní nástroj proti vzniku nemocí, zejména u starších osob. Bude představen přehled několika potravinářských výrobků, zejména ovoce a zeleniny, které jsou úspěšně uváděny na trh po celém světě. Stručně jsou uvedeny účinky tepla HPP a HPP + na klíčové kazící / patogenní mikroorganismy včetně rezistentní formy spór a endogenních enzymů ovoce / zeleniny včetně vlivu na jakost produktu. Část prezentace je věnována průmyslovému vybavení dostupnému na trhu určenému pro továrny zabývající se produkty ošetřenými HPP. Je zmíněna také netradiční aplikace léčby HPP v imunologii [1]. Vysoký hydrostatický tlak (HHP) je schopen indukovat imunogenní buněčnou smrt v lidských nádorových buňkách. HHP indukoval rychlou expresi HSP70, HSP90 a CRT na buněčném povrchu. HHP také indukoval uvolňování HMGB1 a ATP. Interakce dendritických buněk (DC) s nádorovými buňkami ošetřenými HHP vedla k rychlejšímu výskytu fagocytózy DC, zvýšení regulace CD83, CD86 a HLA-DR a uvolnění IL-6, IL-12p70 a TNFa. DC pulsované s nádorovými buňkami usmrcenými HHP indukovaly vysoké počty nádorově specifických T buněk. HHP působí jako spolehlivý a silný induktor imunogenní buněčné smrti v lidských nádorových buňkách.

  • Czech name

    High pressure processing applications in food industry and immunology – overview

  • Czech description

    Vysokotlaké zpracování (HPP) je technologie pasterizace za studena, při níž se výrobky předbalené v jejich konečném balení zavádějí do nádoby a vystavují vysokému stupni izostatického tlaku (300–600 MPa). Vysokotlaké ošetření ovocných, zeleninových a čerstvých bylinných homogenátových produktů nám nabízí téměř čerstvé produkty, pokud jde o senzorickou a nutriční kvalitu původních surovin, které představují relativně stabilní a bezpečný zdroj živin, vitamínů, minerálů a zdravotně účinných složek. Takové složky mohou hrát důležitou roli jako preventivní nástroj proti vzniku nemocí, zejména u starších osob. Bude představen přehled několika potravinářských výrobků, zejména ovoce a zeleniny, které jsou úspěšně uváděny na trh po celém světě. Stručně jsou uvedeny účinky tepla HPP a HPP + na klíčové kazící / patogenní mikroorganismy včetně rezistentní formy spór a endogenních enzymů ovoce / zeleniny včetně vlivu na jakost produktu. Část prezentace je věnována průmyslovému vybavení dostupnému na trhu určenému pro továrny zabývající se produkty ošetřenými HPP. Je zmíněna také netradiční aplikace léčby HPP v imunologii [1]. Vysoký hydrostatický tlak (HHP) je schopen indukovat imunogenní buněčnou smrt v lidských nádorových buňkách. HHP indukoval rychlou expresi HSP70, HSP90 a CRT na buněčném povrchu. HHP také indukoval uvolňování HMGB1 a ATP. Interakce dendritických buněk (DC) s nádorovými buňkami ošetřenými HHP vedla k rychlejšímu výskytu fagocytózy DC, zvýšení regulace CD83, CD86 a HLA-DR a uvolnění IL-6, IL-12p70 a TNFa. DC pulsované s nádorovými buňkami usmrcenými HHP indukovaly vysoké počty nádorově specifických T buněk. HHP působí jako spolehlivý a silný induktor imunogenní buněčné smrti v lidských nádorových buňkách.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů