All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Fortification of waffles by whey protein concentrate

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F20%3A898" target="_blank" >RIV/00027022:_____/20:898 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Fortifikace vaflí syrovátkovým proteinovým koncentrátem

  • Original language description

    Jedním z aktuálních trendů v segmentu zdravé výživy jsou výrobky s vysokým obsahem proteinů, luštěnin a také veganské, bezlepkové a bezlaktózové potraviny. Tento trend je odrazem dynamicky rostoucího zájmu spotřebitelů o kvalitní potraviny s důrazem na zdravý životní styl. Roste zájem o výrobky s inovativní a vylepšenou recepturou s přidanou hodnotou ve formě zdravotních benefitů. Syrovátkový proteinový koncentrát (WPC) byl v receptuře vaflí použit jako vysoce kvalitní zdroj bílkovin. Pšeničná mouka, která je hlavní surovinou při jejich přípravě a má ne zcela vyvážené aminokyselinové spektrum, byla nahrazena 10, 20 a 30 % WPC. U takto připravených vzorků vaflí byly analyzovány některé výživové a senzorické vlastnosti. Vzorek s 30% přídavkem WPC, při zachování velmi dobré senzorické jakosti, byl navíc obohacen kurkumou, která má kromě antioxidačních vlastností i sekundární barvící účinek. Antioxidační potenciál byl určen pomocí celkového obsahu polyfenolů (Folin-Ciocalteuovou metodou) a celková antioxidační aktivita dvěma metodami (DPPH a FRAP).

  • Czech name

    Fortifikace vaflí syrovátkovým proteinovým koncentrátem

  • Czech description

    Jedním z aktuálních trendů v segmentu zdravé výživy jsou výrobky s vysokým obsahem proteinů, luštěnin a také veganské, bezlepkové a bezlaktózové potraviny. Tento trend je odrazem dynamicky rostoucího zájmu spotřebitelů o kvalitní potraviny s důrazem na zdravý životní styl. Roste zájem o výrobky s inovativní a vylepšenou recepturou s přidanou hodnotou ve formě zdravotních benefitů. Syrovátkový proteinový koncentrát (WPC) byl v receptuře vaflí použit jako vysoce kvalitní zdroj bílkovin. Pšeničná mouka, která je hlavní surovinou při jejich přípravě a má ne zcela vyvážené aminokyselinové spektrum, byla nahrazena 10, 20 a 30 % WPC. U takto připravených vzorků vaflí byly analyzovány některé výživové a senzorické vlastnosti. Vzorek s 30% přídavkem WPC, při zachování velmi dobré senzorické jakosti, byl navíc obohacen kurkumou, která má kromě antioxidačních vlastností i sekundární barvící účinek. Antioxidační potenciál byl určen pomocí celkového obsahu polyfenolů (Folin-Ciocalteuovou metodou) a celková antioxidační aktivita dvěma metodami (DPPH a FRAP).

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastructure for Promoting Metrology in Food and Nutrition in the Czech Republic</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů