Gluten content in oat products on the Czech market.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F20%3A904" target="_blank" >RIV/00027022:_____/20:904 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.agriculturejournals.cz/web/cjfs.htm?type=article&id=114_2018-CJFS" target="_blank" >https://www.agriculturejournals.cz/web/cjfs.htm?type=article&id=114_2018-CJFS</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/114/2018-CJFS" target="_blank" >10.17221/114/2018-CJFS</a>
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Gluten content in oat products on the Czech market.
Original language description
byl sledován obsah lepku na trhu v České republice. Na stanovení lepku byl použit ELISA kit Ridascreen gliadin založený na R5 protilátce. Bylo testováno 41 vzorků ovesných výrobků, z toho 21 vzorků ovesných vloček. Pouze 6 vzorků bylo značeno jako vzorky bezlepkové a tyto vzorky splnily požadavky na bezlepkové výrobky. celkem 29 vzorků obsahovalo více než 20 mg/kg lepku, z toho bylo 15 vzorků ovesných vloček. To znamená, že 71 % ovesných výrobků bylo kontaminováno cereálií toxickou pro osoby s celiakií. Ukázalo se, že většina ovesných výrobků na českém trhu není bezpečná pro osoby s intolerancí lepku.
Czech name
Gluten content in oat products on the Czech market.
Czech description
byl sledován obsah lepku na trhu v České republice. Na stanovení lepku byl použit ELISA kit Ridascreen gliadin založený na R5 protilátce. Bylo testováno 41 vzorků ovesných výrobků, z toho 21 vzorků ovesných vloček. Pouze 6 vzorků bylo značeno jako vzorky bezlepkové a tyto vzorky splnily požadavky na bezlepkové výrobky. celkem 29 vzorků obsahovalo více než 20 mg/kg lepku, z toho bylo 15 vzorků ovesných vloček. To znamená, že 71 % ovesných výrobků bylo kontaminováno cereálií toxickou pro osoby s celiakií. Ukázalo se, že většina ovesných výrobků na českém trhu není bezpečná pro osoby s intolerancí lepku.
Classification
Type
J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastructure for Promoting Metrology in Food and Nutrition in the Czech Republic</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Volume of the periodical
37
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
345-350
UT code for WoS article
000493786100007
EID of the result in the Scopus database
—