Foxtail millet alternative cereal for arid areas
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F21%3A1078" target="_blank" >RIV/00027022:_____/21:1078 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Bér vlašský alternativní obilovina pro aridní oblasti
Original language description
Bér vlašský (Setaria italica) je plodina, která je díky krátké vegetační době schopna růst a dozrávat i v podmínkách s nízkým úhrnem srážek.Je to stará kulturní plodina, která se svými vlastnostmi podobá prosu. Bér má vyšší výživovou hodnotu než rýže, kukuřice nebo pšenice, obsah a složení esenciálních aminokyselin je výhodnější než u ostatních zmiňovaných plodin. Vyšší je také obsah nenasycených mastných kyselin (kys. linolové, linolenové, gadolejové).a minerálních látek.Bér je atraktivní také jako přirozeně bezlepková plodina a je považován za vhodnou plodinu i pro diabetiky. Bér se používá ve formě krup, praženého zrna, pufovaného zrna, mouky v pekařských výrobcích nebo po extruzi do instantních kaší.
Czech name
Bér vlašský alternativní obilovina pro aridní oblasti
Czech description
Bér vlašský (Setaria italica) je plodina, která je díky krátké vegetační době schopna růst a dozrávat i v podmínkách s nízkým úhrnem srážek.Je to stará kulturní plodina, která se svými vlastnostmi podobá prosu. Bér má vyšší výživovou hodnotu než rýže, kukuřice nebo pšenice, obsah a složení esenciálních aminokyselin je výhodnější než u ostatních zmiňovaných plodin. Vyšší je také obsah nenasycených mastných kyselin (kys. linolové, linolenové, gadolejové).a minerálních látek.Bér je atraktivní také jako přirozeně bezlepková plodina a je považován za vhodnou plodinu i pro diabetiky. Bér se používá ve formě krup, praženého zrna, pufovaného zrna, mouky v pekařských výrobcích nebo po extruzi do instantních kaší.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů