Testing the effect of food substances on DNA isolation from mackerel and fish products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F24%3AN0000003" target="_blank" >RIV/00027022:_____/24:N0000003 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00216208:11310/24:10481062
Result on the web
<a href="http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/issue/archive" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/issue/archive</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.54779/CHL20240154" target="_blank" >10.54779/CHL20240154</a>
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Testování vlivu potravinářských látek na izolaci DNA z makrely obecné a rybích produktů
Original language description
Autentizace rybích výrobků s využitím analýzy DNA vyžaduje zisk kvalitní DNA bez přítomnosti inhibitorů. V současné době jsou dostupné různé metody pro izolaci nukleových kyselin; pro svou rychlost a nenáročnost extrakčního postupu se staly velmi oblíbenými zejména silikátové centrifugační kolonky. Jejich nevýhodou však může být princip využívající záporný náboj DNA, který může být ovlivněn složením potravin, nebo jejich ucpání v důsledku špatné předúpravy vzorků. Cílem této práce bylo porovnat tři metody izolace DNA využívající různé principy (silikátové centrifugační kolonky, modifikované magnetické kuličky, CTAB a chloroformová extrakce) a zhodnotit jejich vhodnost pro izolaci DNA z rybí svaloviny. Posuzovanými kritérii byla výtěžnost, čistota a amplifikovatelnost izolované DNA. Analyzována byla tkáň makrely obecné bez a s přídavkem přídatných látek běžně používaných při výrobě rybích produktů, konkrétně difosforečnanů (E 450) a barviv (E 110 a E 124), a následně byla vybraná metoda aplikována i na komerčně nabízené výrobky z ryb. Jako nejvhodnější se ukázala upravená metoda využívající detergent CTAB.
Czech name
Testování vlivu potravinářských látek na izolaci DNA z makrely obecné a rybích produktů
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database
CEP classification
—
OECD FORD branch
10608 - Biochemistry and molecular biology
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
1213-7103
Volume of the periodical
118
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
10
Pages from-to
154-163
UT code for WoS article
001187340700004
EID of the result in the Scopus database
2-s2.0-85195314729