All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Gluten-free diet and ready to eat meals at the market

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F24%3AN0000015" target="_blank" >RIV/00027022:_____/24:N0000015 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2024" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2024</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Bezlepková dieta a hotové pokrmy v tržní síti

  • Original language description

    Segment convenience food nabývá na objemu a pestrosti sortimentu. Zájem spotřebitelů o hotové pokrmy neustále roste u zdravé populace i u osob s intolerancí lepku. Cílem práce bylo zjistit možnosti výběru bezlepkových potravin ze současné nabídky hotových pokrmů v maloobchodní síti. Obsah lepku byl stanoven ve 22 vzorcích převážně chlazených potravin určených ke konzumaci po ohřátí. Většina vzorků nedeklarovala obsah lepku, některé vzorky byly označeny preventivním značením, jeden vzorek byl označen jako bezlepkový. Na stanovení lepku byla použita sendvičová ELISA souprava. Bylo zjištěno, že všechny vybrané vzorky byly z pohledu celiaků bezlepkové, s obsahem lepku méně než 20 mg/kg vzorku. Současně bylo zjištěno, že v této skupině je výběr bezlepkových potravin úzký a mnohé z těchto potravin patří mezi vysoce průmyslově zpracované potraviny.

  • Czech name

    Bezlepková dieta a hotové pokrmy v tržní síti

  • Czech description

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    79

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    20-22

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database