All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The properties of hydrogels made from the by-products of the dairy industry

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027049%3A_____%2F22%3AN0000055" target="_blank" >RIV/00027049:_____/22:N0000055 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/26722861:_____/22:N0000042

  • Result on the web

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/archiv/rok-2022.html" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/archiv/rok-2022.html</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vlastnosti hydrogelů vyrobených z vedlejších produktů mlékárenského průmyslu

  • Original language description

    Vedlejší produkty mlékárenského průmyslu mohou být z důvodu svého složení vhodným materiálem pro výrobu hydrogelů. Využití takových hydrogelů jako zdroje vláhy a výživy pro růst plodin má významný potenciál v udržitelném zemědělství. Záměrem této práce bylo porovnání vlastností biodegradovatelných hydrogelů na bázi karboxymethylcelulózy a kyselé syrovátky, permeátu z ultrafiltrace sladké syrovátky nebo koncentrátu z elektrodialýzy syrovátky. Pro výrobu hydrogelů byly použity dva typy síťovadel, a to kyselina citrónová (CA,5 %, w/w) a její kombinace s močovinou (3 % CA a 2 % močoviny, w/w). Jako nejperspektivnější se jevil xerogel (tj. vysušená forma hydrogelu) z kyselé syrovátky s kombinovaným síťovadlem, který prokázal nejvyšší schopnost absorpce vody ve všech 3 cyklech bobtnání (tzn. namáčení v definovaném množství destilované vody po dobu 24 hod), a to 140,1 % pro 1. cyklus; 211,0 % pro 2. cyklus a 358,3 % pro 3. cyklus.

  • Czech name

    Vlastnosti hydrogelů vyrobených z vedlejších produktů mlékárenského průmyslu

  • Czech description

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910392" target="_blank" >QK1910392: Environmentally friendly soil conservation materials for the crop production intensification based on renewable resource</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    33

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    5-10

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database