Biotechnological procedures for the extension of variability in legumes
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027073%3A_____%2F20%3AN0000010" target="_blank" >RIV/00027073:_____/20:N0000010 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/48392952:_____/20:N0000001 RIV/60109807:_____/20:N0000032
Result on the web
<a href="https://www.agritec.cz/sites/default/files/978-80-87360-64-4.pdf" target="_blank" >https://www.agritec.cz/sites/default/files/978-80-87360-64-4.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Biotechnologické postupy pro rozšíření variability u luskovin
Original language description
Metodika je zaměřena na vývoj a optimalizaci dvou biotechnologických postupů u rodů Vavilovia a Pisum. Cílem metodiky je vypracování polyploidizačního protokolu pro získání tetraploidních rostlin V. formosa a protokolu pro kultivaci donorových rostlin, izolaci a kultivaci protoplastů u zástupců rodu Pisum a V. formosa jako předpokladu pro navazující somatickou hybridizaci. Uvedené postupy budou využitelné při tvorbě nových šlechtitelských materiálů pro získávání odrůd hrachu odolných k nepříznivým podmínkám prostředí.
Czech name
Biotechnologické postupy pro rozšíření variability u luskovin
Czech description
Metodika je zaměřena na vývoj a optimalizaci dvou biotechnologických postupů u rodů Vavilovia a Pisum. Cílem metodiky je vypracování polyploidizačního protokolu pro získání tetraploidních rostlin V. formosa a protokolu pro kultivaci donorových rostlin, izolaci a kultivaci protoplastů u zástupců rodu Pisum a V. formosa jako předpokladu pro navazující somatickou hybridizaci. Uvedené postupy budou využitelné při tvorbě nových šlechtitelských materiálů pro získávání odrůd hrachu odolných k nepříznivým podmínkám prostředí.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TH03030050" target="_blank" >TH03030050: Creation of new genotypes of peas with the use of wild species / forms and biotechnological methods.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
1/2020-057
Regulation ID
64408/2020-MZE-18145
Technical parameters
Metodika byla vydána pod ISBN ISBN 978-80-87674-34-5 (VÚKOZ), resp. 978-80-87360-64-4 (AGRITEC, výzkum, šlechtění a služby s.r.o.) a certifikována Odborem zemědělských komodit MZe (osvědčení č. 64408/2020-MZE-18145). Smlouva o uplatnění certifikované metodiky byla uzavřena dne 25. 11. 2020 s Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v. v. i., se sídlem Drnovská 507, 161 06 Praha 6-Ruzyně, odpovědná osoba: ředitel ústavu Ing. František Brožík, tel. 702 087 700, e-mail: brozik@vurv.cz.
Economical parameters
Při zavádění biotechnologických metod nelze ekonomické dopady a návratnost předem odhadnout, resp. přesně vyčíslit. Lze očekávat přínos až v případě dosažení nového šlechtitelského materiálu nebo nové odrůdy, které budou mít vneseny žádoucí vlastnosti z planých druhů (např. odolnost) při zachování kvalitativních ukazatelů požadovaných pro komerční odrůdy. Nepřímým ekonomickým dopadem by měl být pozitivní vliv na životní prostředí.
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství České republiky – Odbor zemědělských komodit, Těšnov 65/17, 11000 Praha 1
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů