All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Medium-chain fatty acids decrease colonization and invasion shortly after infection with Salmonella Enteritidis in chickens through direct antimicrobial action and hilA suppression

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F04%3A%230000149" target="_blank" >RIV/00027162:_____/04:#0000149 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Medium-chain fatty acids decrease colonization and invasion shortly after infection with Salmonella Enteritidis in chickens through direct antimicrobial action and hilA suppression

  • Original language description

    In this study, the medium-chain fatty acids (MCFA), caproic, caprylic, and capric acid, were evaluated for the control of Salmonella serovar Enteritidis in chickens. All MCFA were growth inhibiting at low concentrations in vitro, with caproic acid beingthe most potent. By using transcriptional fusions between the promoter of the regulatory gene of the Salmonella pathogenicity island I, hilA, and luxCDABE genes, it was shown that all MCFA decreased the expression of hilA, a key regulator related to theinvasive capacity of Salmonella. The addition of caproic acid (3 g/kg of feed) to the feed of chicks led to a significant decrease in the level of colonization of ceca and internal organs by Salmonella serovar Enteritidis at 3 days after infection of 5-day-old chicks. These results suggest that MCFA have a synergistic ability to suppress the expression of the genes required for invasion and to reduce the numbers of bacteria in vivo.

  • Czech name

    C6, C8 a C10 mastné kyseliny snižují kolonizaci a invazi Salmonella Enteritidis u kuřat krátce po infekci díky jejich antimikrobiálnímu účinku a supresi hilA

  • Czech description

    V této práci byl hodnocen účinek mastných kyselin (MCFA) se střední délkou řetězce (C6, C8 a C10) na kolonizaci střevního traktu kuřat salmonelami. Všechny testované MCFA inhibovaly růst salmonel in vitro v nízkých koncentracích přičemž C6 MCFA byla nejúčinnější. S využitím transkripčních fúzí jsme zjistili, že MCFA snižovaly expresi genu hilA, který kóduje regulační protein klíčový pro invazi salmonel do eukaryotických buněk. Přídavek C6 MCFA ve výši 3 g/kg krmiva kuřat významně snížil kolonizaci střeva salmonelami u pětidenních kuřat. Tyto výsledky ukazují na synergistický efekt MCFA, které mají jak přímý antibakteriální účinek in vitro, tak i schopnost potlačit invazi salmonel do sliznice střevního traktu in vivo.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LN00A016" target="_blank" >LN00A016: BIOMOLECULAR CENTER</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Applied and Environmental Microbiology

  • ISSN

    0099-2240

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    70

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    US - UNITED STATES

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    3582-3587

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database