Coated fatty acids alter virulence properties of Salmonella Typhimurium and decrease intestinal colonization of pigs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000416" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000416 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Coated fatty acids alter virulence properties of Salmonella Typhimurium and decrease intestinal colonization of pigs
Original language description
The aim of the present study was to determine whether short- (SCFA) and medium-chain fatty acids (MCFA) are able to alter virulence gene expression and to decrease Salmonella Typhimurium colonization and shedding in pigs. Minimal inhibitory concentrations (MIC) of 4 SCFA (formic acid, acetic acid, propionic acid, butyric acid) and 2 MCFA (caproic and caprylic acid) were determined using 54 porcine Salmonella Typhimurium field strains. Expression of hilA and invasion in porcine intestinal epithelial cells was significantly lower when bacteria were grown in LB-broth containing sub-MIC concentrations of butyrate or propionate (10mM) and caproic or caprylic acid (2mM). When given as feed supplement to pigs experimentally infected with Salmonella Typhimurium, coated butyric acid was shown to be effective in decreasing the levels of faecal shedding and intestinal colonization. Uncoated fatty acids, however, did not influence fecal shedding, intestinal or tonsillar colonization in pigs.
Czech name
Mastné kyseliny ovlivňují virulenci Salmonella Typhimurium a snižují její schopnost kolonizovat střevní trakt prasat
Czech description
Cílem této práce bylo stanovit, zda mastné kyseliny s krátkým (SCFA) a středně dlouhým řetězcem (MCFA) mohou ovlivnit expresi virulence u Salmonella Typhimurium, snížit kolonizaci střevního traktu prasat salmonelami a jejich vylučování trusem. Proto bylynejprve určeny hodnoty MIC pro 4 SCFA (k. mravenčí, octová, propionová a máselná) a 2 MCFA ("caproic a caprylic acid"). Exprese genu hilA a invaze do prasečích tkáňových kultur byla výrazně nižší pokud byly baktérie kultivovány v LB půdě obsahující sub-MIC koncentrace k. propionové a máselné (obě při 10mM koncentraci), caproic nebo caprylic acid (obě při 2mM koncentraci). Pokud se tyto kyseliny podávaly infikovaným prasatům v kapalné formě, pak neměly žádný vliv na kolonizaci střevního traktu prasat avylučování trusem. Pokud však byly podávány v enkapsulované formě jako aditivum do krmiva, takovýto přípravek vedl u infikovaných prasat ke snížení ke snížení vylučování salmonel trusem.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GJ - Diseases and animal vermin, veterinary medicine
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinary Microbiology
ISSN
0378-1135
e-ISSN
—
Volume of the periodical
132
Issue of the periodical within the volume
3-4
Country of publishing house
NL - THE KINGDOM OF THE NETHERLANDS
Number of pages
9
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000260973900010
EID of the result in the Scopus database
—