All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

In Vitro Effect of C2 - C18 Fatty acids on Salmonellas

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F04%3A00011172" target="_blank" >RIV/00027014:_____/04:00011172 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    In Vitro Effect of C2 - C18 Fatty acids on Salmonellas

  • Original language description

    The susceptibility of Salmonella spp. to 15 fatty acids was determined in vitro in cultures grown on glucose. Antimicrobial activity was expressed as IC50 (a concentration at which only 50% of the initial glucose in cultures was utilized). Caprylic acidwas the only acid inhibiting glucose utilization. In cultures of S. enteritidis, S. infantis and S. typhimurium, IC50 of caprylic acid ranged from 0.75 to 1.17 mg/mL. A moderate adaptation effect was observed as these values increased 1.5-1.8 times whenbacteria were subcultured 10 times in media containing a low concentration of caprylic acid (1/3 IC50). No effect of calcium ions added in excess on antimicrobial activity of caprylic acid was observed. Incubation of salmonellas with caprylic acid (1 mg/mL; 30 min) at pH 5.2-5.3 led to a reduction in the concentration of viable cells below the detection limit; 2-6% of Salmonella cells survived at Ph 6.3-6.6.

  • Czech name

    Vliv C2 - C18 mastných kyselin na Salmonelly in vitro

  • Czech description

    Byla určena citlivost Salmonelly spp. na 15 mastných kyselin in vitro v kulturách vypěstovaných na glukóze. Antimikrobiální aktivita byla vyjádřena jako IC50 (koncentrace, ve které bylo v kulturách spotřebováno jen 50% původní glukózy). Kaprylová kyselina byla jediná kyselina, která potlačovala využití glukózy. V kulturách S. enteritidis, S. infantis a S. typhimurium se IC50 kaprylové kyseliny pohybovalo v rozmezí od 0,75 do 1,17 mg/ml. Byl pozorován mírný adaptační efekt - hodnoty 1,5-1,8x vyšší i tehdy, když byly baktérie 10 x přeneseny do substrátu obsahujícího nízkou koncentraci kyseliny kaprylové (1/3 IC50). Vliv přidaných kalciových iontů na antimikrobiální aktivitu kaprylové kyseliny nebyl pozorován. Inkubace salmonel s kaprylovou kyselinou (1mg/ml; 30 min) při pH 5,2-5,3 vedlo k redukci koncentrace životaschopných buněk pod úroveň rozlišení; 2-6% buněk Salmonell přežívá při pH 6,3-6,6.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GA523%2F02%2F0460" target="_blank" >GA523/02/0460: Effect of medium-chain fatty acids on performance, mortality and digestibility of nutrients in young rabbits</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Folia Microbiologica

  • ISSN

    0015-5632

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    49

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    199-202

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database