In Vitro Effect of C2 - C18 Fatty acids on Salmonellas
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F04%3A00011172" target="_blank" >RIV/00027014:_____/04:00011172 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
In Vitro Effect of C2 - C18 Fatty acids on Salmonellas
Original language description
The susceptibility of Salmonella spp. to 15 fatty acids was determined in vitro in cultures grown on glucose. Antimicrobial activity was expressed as IC50 (a concentration at which only 50% of the initial glucose in cultures was utilized). Caprylic acidwas the only acid inhibiting glucose utilization. In cultures of S. enteritidis, S. infantis and S. typhimurium, IC50 of caprylic acid ranged from 0.75 to 1.17 mg/mL. A moderate adaptation effect was observed as these values increased 1.5-1.8 times whenbacteria were subcultured 10 times in media containing a low concentration of caprylic acid (1/3 IC50). No effect of calcium ions added in excess on antimicrobial activity of caprylic acid was observed. Incubation of salmonellas with caprylic acid (1 mg/mL; 30 min) at pH 5.2-5.3 led to a reduction in the concentration of viable cells below the detection limit; 2-6% of Salmonella cells survived at Ph 6.3-6.6.
Czech name
Vliv C2 - C18 mastných kyselin na Salmonelly in vitro
Czech description
Byla určena citlivost Salmonelly spp. na 15 mastných kyselin in vitro v kulturách vypěstovaných na glukóze. Antimikrobiální aktivita byla vyjádřena jako IC50 (koncentrace, ve které bylo v kulturách spotřebováno jen 50% původní glukózy). Kaprylová kyselina byla jediná kyselina, která potlačovala využití glukózy. V kulturách S. enteritidis, S. infantis a S. typhimurium se IC50 kaprylové kyseliny pohybovalo v rozmezí od 0,75 do 1,17 mg/ml. Byl pozorován mírný adaptační efekt - hodnoty 1,5-1,8x vyšší i tehdy, když byly baktérie 10 x přeneseny do substrátu obsahujícího nízkou koncentraci kyseliny kaprylové (1/3 IC50). Vliv přidaných kalciových iontů na antimikrobiální aktivitu kaprylové kyseliny nebyl pozorován. Inkubace salmonel s kaprylovou kyselinou (1mg/ml; 30 min) při pH 5,2-5,3 vedlo k redukci koncentrace životaschopných buněk pod úroveň rozlišení; 2-6% buněk Salmonell přežívá při pH 6,3-6,6.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA523%2F02%2F0460" target="_blank" >GA523/02/0460: Effect of medium-chain fatty acids on performance, mortality and digestibility of nutrients in young rabbits</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Folia Microbiologica
ISSN
0015-5632
e-ISSN
—
Volume of the periodical
49
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
199-202
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—