The evaluation of the occurrence of Salmonella in slaughtered pigs and in slaughter line
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F05%3A%230000181" target="_blank" >RIV/00027162:_____/05:#0000181 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení výskytu salmonel u jatečných prasat a na porážecí lince
Original language description
Byl vyhodnocen výskyt salmonel u poražených prasat v letech 2001-2003. Výsledky studie prokázaly, že výskyt salmonel u poražených prasat byl závislý na nákazové situaci v chovech odkud prasata pocházela. Latentně infikované chovy byly pro jatka zdrojem kontaminace salmonelami. Prevalence salmonel u poražených prasat z infikovaných chovů se pohybovala v prvém období od 2 % do 12 % a ve druhém období od 2 % do 54 %. Salmonely byly u poražených prasat za celou dobu sledování izolovány nejčastěji z obsahu slepého střena (2,45 % a 8,7 %) a v mezenteriálních míznich uzlinách (0,73 % a 0,89 %). Pouze ojedinělé byly nálezy na vepřových půlkách a na porážecí lince. Tato zjištění o distribuci salmonel u výkrmových prasat na jatkách potvrzují význam vysoké úrovněhygieny a technologie při zpracování vepřového masa.
Czech name
Hodnocení výskytu salmonel u jatečných prasat a na porážecí lince
Czech description
Byl vyhodnocen výskyt salmonel u poražených prasat v letech 2001-2003. Výsledky studie prokázaly, že výskyt salmonel u poražených prasat byl závislý na nákazové situaci v chovech odkud prasata pocházela. Latentně infikované chovy byly pro jatka zdrojem kontaminace salmonelami. Prevalence salmonel u poražených prasat z infikovaných chovů se pohybovala v prvém období od 2 % do 12 % a ve druhém období od 2 % do 54 %. Salmonely byly u poražených prasat za celou dobu sledování izolovány nejčastěji z obsahu slepého střena (2,45 % a 8,7 %) a v mezenteriálních míznich uzlinách (0,73 % a 0,89 %). Pouze ojedinělé byly nálezy na vepřových půlkách a na porážecí lince. Tato zjištění o distribuci salmonel u výkrmových prasat na jatkách potvrzují význam vysoké úrovněhygieny a technologie při zpracování vepřového masa.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GJ - Diseases and animal vermin, veterinary medicine
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QD1192" target="_blank" >QD1192: Protection of swine production against Salmonella and Campylobacter</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
16
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
38-40
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—