All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Genetic modification "ac2! and its evaluation in the foodstuff of plant origin

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F06%3A%230000027" target="_blank" >RIV/00027162:_____/06:#0000027 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Genetická modifikace "ac2" a její průkaz v potravinách rostlinného původu

  • Original language description

    Cílem práce bylo vytvořit PCR metodu pro detekci geneticky modifikovaných (GM) brambor (Solanum tuberosum) nesoucích gen ac2 z amarantu (Amaranthus caudatus). Gen ac2 byl amplifikován pomocí primerů OWB, které vytvářely PCR produkt o velikosti 306 bp. Přítomnost DNA z brambor byla potvrzena současnou amplifikací PCR fragmentu o velikosti 554 bp, který odpovídal genu pro syntázu trehalósy (StTS1). Metodou bylo otestováno celkem 105 ze 150 odrůd brambor registrovaných v České republice. Vzhledem k vysokémíře degradace nukleové kyseliny během výroby potravin musela být metoda pro detekci GM "ac2" u potravin upravena. Byly navrženy nové sady primerů, které vytvářely PCR produkty o menší délce. Pomocí těchto primerů bylo vyšetřeno deset různých vzorků potravin vyrobených z brambor. U žádného z testovaných vzorků nebyla prokázána přítomnost genetické modifikace "ac2".

  • Czech name

    Genetická modifikace "ac2" a její průkaz v potravinách rostlinného původu

  • Czech description

    Cílem práce bylo vytvořit PCR metodu pro detekci geneticky modifikovaných (GM) brambor (Solanum tuberosum) nesoucích gen ac2 z amarantu (Amaranthus caudatus). Gen ac2 byl amplifikován pomocí primerů OWB, které vytvářely PCR produkt o velikosti 306 bp. Přítomnost DNA z brambor byla potvrzena současnou amplifikací PCR fragmentu o velikosti 554 bp, který odpovídal genu pro syntázu trehalósy (StTS1). Metodou bylo otestováno celkem 105 ze 150 odrůd brambor registrovaných v České republice. Vzhledem k vysokémíře degradace nukleové kyseliny během výroby potravin musela být metoda pro detekci GM "ac2" u potravin upravena. Byly navrženy nové sady primerů, které vytvářely PCR produkty o menší délce. Pomocí těchto primerů bylo vyšetřeno deset různých vzorků potravin vyrobených z brambor. U žádného z testovaných vzorků nebyla prokázána přítomnost genetické modifikace "ac2".

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    VIII. Konference mladých vědeckých pracovníků

  • ISBN

    80-7305-564-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    119-122

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Jun 6, 2006

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article