Genetic modification "ac2! and its evaluation in the foodstuff of plant origin
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F06%3A%230000027" target="_blank" >RIV/00027162:_____/06:#0000027 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Genetická modifikace "ac2" a její průkaz v potravinách rostlinného původu
Original language description
Cílem práce bylo vytvořit PCR metodu pro detekci geneticky modifikovaných (GM) brambor (Solanum tuberosum) nesoucích gen ac2 z amarantu (Amaranthus caudatus). Gen ac2 byl amplifikován pomocí primerů OWB, které vytvářely PCR produkt o velikosti 306 bp. Přítomnost DNA z brambor byla potvrzena současnou amplifikací PCR fragmentu o velikosti 554 bp, který odpovídal genu pro syntázu trehalósy (StTS1). Metodou bylo otestováno celkem 105 ze 150 odrůd brambor registrovaných v České republice. Vzhledem k vysokémíře degradace nukleové kyseliny během výroby potravin musela být metoda pro detekci GM "ac2" u potravin upravena. Byly navrženy nové sady primerů, které vytvářely PCR produkty o menší délce. Pomocí těchto primerů bylo vyšetřeno deset různých vzorků potravin vyrobených z brambor. U žádného z testovaných vzorků nebyla prokázána přítomnost genetické modifikace "ac2".
Czech name
Genetická modifikace "ac2" a její průkaz v potravinách rostlinného původu
Czech description
Cílem práce bylo vytvořit PCR metodu pro detekci geneticky modifikovaných (GM) brambor (Solanum tuberosum) nesoucích gen ac2 z amarantu (Amaranthus caudatus). Gen ac2 byl amplifikován pomocí primerů OWB, které vytvářely PCR produkt o velikosti 306 bp. Přítomnost DNA z brambor byla potvrzena současnou amplifikací PCR fragmentu o velikosti 554 bp, který odpovídal genu pro syntázu trehalósy (StTS1). Metodou bylo otestováno celkem 105 ze 150 odrůd brambor registrovaných v České republice. Vzhledem k vysokémíře degradace nukleové kyseliny během výroby potravin musela být metoda pro detekci GM "ac2" u potravin upravena. Byly navrženy nové sady primerů, které vytvářely PCR produkty o menší délce. Pomocí těchto primerů bylo vyšetřeno deset různých vzorků potravin vyrobených z brambor. U žádného z testovaných vzorků nebyla prokázána přítomnost genetické modifikace "ac2".
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
VIII. Konference mladých vědeckých pracovníků
ISBN
80-7305-564-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
119-122
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jun 6, 2006
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—