Liposomal derivative of vitamin E characterization
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F06%3A%230000292" target="_blank" >RIV/00027162:_____/06:#0000292 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Charakterizace liposomálního derivátu vitaminu E
Original language description
Liposomální derivát vitaminu E byl připraven a charakterizován. Liposomy byly připraveny hydratací lipidního filmu, lyofilizací z isopropanolu a metodou proliposom-liposom. Pro redukci velikosti liposomů (200 nm) byly použity sekundární techniky: vysokotlaká homogenizace a proces extruze. Metodou proliposom-liposom byl získán homogenní liposomální preparát s vhodnou distribucí velikosti liposomů (200 nm, PDI 0,2) a následné použití sekundárních technik nebylo nutné. U technik vysokotlaké homogenizace aextruze byl testován a srovnáván vliv na distribuci velikosti liposomů. Proces extruze byl vhodnější než vysokotlaká homogenizace ve vztahu k hodnotám polydisperzit a velikosti liposomů. Lyofilizace je procesem zajišťující stabilitu liposomálních preparátů při jejich skladování. Testovány byly různé molární poměry lipid:sacharosa. Minimální poměr zajišťující stabilitu liposomálního preparátu byl lipid:sacharosa (1:5).
Czech name
Charakterizace liposomálního derivátu vitaminu E
Czech description
Liposomální derivát vitaminu E byl připraven a charakterizován. Liposomy byly připraveny hydratací lipidního filmu, lyofilizací z isopropanolu a metodou proliposom-liposom. Pro redukci velikosti liposomů (200 nm) byly použity sekundární techniky: vysokotlaká homogenizace a proces extruze. Metodou proliposom-liposom byl získán homogenní liposomální preparát s vhodnou distribucí velikosti liposomů (200 nm, PDI 0,2) a následné použití sekundárních technik nebylo nutné. U technik vysokotlaké homogenizace aextruze byl testován a srovnáván vliv na distribuci velikosti liposomů. Proces extruze byl vhodnější než vysokotlaká homogenizace ve vztahu k hodnotám polydisperzit a velikosti liposomů. Lyofilizace je procesem zajišťující stabilitu liposomálních preparátů při jejich skladování. Testovány byly různé molární poměry lipid:sacharosa. Minimální poměr zajišťující stabilitu liposomálního preparátu byl lipid:sacharosa (1:5).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
FR - Pharmacology and apothecary chemistry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Monitorování cizorodých látek v životním prostředí
ISBN
80-7194-903-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
141-147
Publisher name
Univerzita Pardubice
Place of publication
Pardubice
Event location
Mladkov
Event date
Apr 12, 2006
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—