Nutritional value of white lupine cultivar Butan in the diets for fattening pigs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000351" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000351 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Nutritional value of white lupine cultivar Butan in the diets for fattening pigs
Original language description
The aim of our study was to assess nutritional value of whole and dehulled ground seeds of Lupinus albus L., cv. Butan by determination of balance digestibility of nutrients in growing pigs at different levels of replacement soy protein with lupine. Theexperiment was performed on 25 pigs. Feed compound of the control group contained extracted soybean meal (ESM). In four experimental diets, 50% and 100% replacement of soy protein with inclusion of whole (WL 50, WL 100) or dehulled (DL 50, DL 100) lupinewas carried out. A 100% replacement of soy protein with dehulled lupine (DL 100) resulted in significantly higher digestibility of nutrients compared with the control diet. In this case, digestibility of threonine and lysine was higher, that of methionine was lower. Daily gains of live body weight were nonsignificantly higher in all experimental animals compared with the controls, the most beneficial conversion being at 100% replacement of soy protein with dehulled lupine.
Czech name
Nutriční hodnota bílé lupiny cv. Butan v dietách výkrmových prasat
Czech description
Cílem práce bylo zjistit nutriční hodnotu neodslupkovaných a odslupkovaných šrotovaných semen Lupinus albus L. cvs. Butan, stanovením bilanční stravitelnosti živin u rostoucích prasat při různé míře náhrady suplementárního proteinu sóji. Pokus byl proveden na 25 vepřících hybridní kombinace P x (Du x LW x L). Krmná směs kontrolní skupiny obsahovala extrahovaný sójový šrot (ESM). Ve čtyřech pokusných dietách byla provedena 50% a 100% náhrada proteinu sojového extrahovaného šrotu inkluzí neodslupkované (WL 50, WL 100) resp. odslupkované lupiny (DL 50, DL 100). Při 100% náhradě sójového proteinu odslupkovanou lupinou (DL 100) oproti ESM byla průkazně vyšší stravitelnost sušiny, proteinu, tuku, vlákniny, NDF, ADF, celulozy, vyšší byla stravitelnost threoninu a lysinu, nižší methioninu. Denní přírůstky živé hmotnosti byly u všech pokusných zvířat nesignifikantně vyšší ve srovnání s kontrolními, nejpříznivější konverze byla při 100% náhradě sójového proteinu odslupkovanou lupinou (DL 100).
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QG60142" target="_blank" >QG60142: Utilization of selected lupin varieties in nutrition of farm animals.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinární medicína
ISSN
0375-8427
e-ISSN
—
Volume of the periodical
53
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
11
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000254745400002
EID of the result in the Scopus database
—