The effect of white lupine on the profile of fatty acids in the lipid component of pigs muscles
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F09%3A%230000521" target="_blank" >RIV/00027162:_____/09:#0000521 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv lupiny bílé na zastoupení mastných kyselin v lipidické složce svaloviny prasat
Original language description
Cílem práce bylo zjistit vliv zkrmování šrotu z celého nebo odslupkovaného semene bílé lupiny, cv. Butan v dietě prasat při různé míře náhrady sóje na profil mastných kyselin ve svalovině. Do experimentu bylo zařazeno 50 prasat hybridní kombinace Pn x (LW x L x Du) rozdělených do 5 skupin. Ve 4 pokusných dietách byla sója částečně (50%) nebo zcela (100%) nahrazena celým (LC) nebo odslupkovaným (LO) semenem lupiny; kontrolní dieta obsahovala sójový extrahovaný šrot. Zařazením lupiny bylo u všech pokusných zvířat zjištěno neprůkazné snížení linolové kyseliny (C 18:2 n-6) v MLLT; naopak zastoupení linolenové kyseliny (C 18:3 n-3) bylo vyšší o 33% vůči zvířatům kontrolním. Pozitivní, signifikantní snížení poměru n-6 a n-3 polynenasycených mastných kyselin(PUFA) ve svalovině pokusných prasat (5,23) oproti kontrolním (8,75) je přínosem v produkci vepřového masa jako funkční potraviny s příznivými fyziologickými účinky.
Czech name
Vliv lupiny bílé na zastoupení mastných kyselin v lipidické složce svaloviny prasat
Czech description
Cílem práce bylo zjistit vliv zkrmování šrotu z celého nebo odslupkovaného semene bílé lupiny, cv. Butan v dietě prasat při různé míře náhrady sóje na profil mastných kyselin ve svalovině. Do experimentu bylo zařazeno 50 prasat hybridní kombinace Pn x (LW x L x Du) rozdělených do 5 skupin. Ve 4 pokusných dietách byla sója částečně (50%) nebo zcela (100%) nahrazena celým (LC) nebo odslupkovaným (LO) semenem lupiny; kontrolní dieta obsahovala sójový extrahovaný šrot. Zařazením lupiny bylo u všech pokusných zvířat zjištěno neprůkazné snížení linolové kyseliny (C 18:2 n-6) v MLLT; naopak zastoupení linolenové kyseliny (C 18:3 n-3) bylo vyšší o 33% vůči zvířatům kontrolním. Pozitivní, signifikantní snížení poměru n-6 a n-3 polynenasycených mastných kyselin(PUFA) ve svalovině pokusných prasat (5,23) oproti kontrolním (8,75) je přínosem v produkci vepřového masa jako funkční potraviny s příznivými fyziologickými účinky.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QG60142" target="_blank" >QG60142: Utilization of selected lupin varieties in nutrition of farm animals.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Seminář o jakosti potravin a potravinových surovin (Ingrovy dny)
ISBN
978-80-7375-281-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
—
Publisher name
MZLU v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 5, 2009
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—