All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Crocodile meat and potential health risks associated with its consumption

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F13%3A%230001012" target="_blank" >RIV/00027162:_____/13:#0001012 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Krokodýlí maso a potenciální rizika jeho konzumace

  • Original language description

    V České republice vstoupila v platnost nová vyhláška, která umožňuje chovat, porážet a zpracovávat krokodýly na maso jako jatečná zvířata. Farmový chov krokodýlů je rozšířen zejména v Africe, Asii, Austrálii a Severní Americe, v Evropě je spíše výjimečný. Rizika konzumace krokodýlího masa spočívají v možné přítomnosti zejména bakteriálních a parazitárních agens. Krokodýli jsou významným rezervoárem bakterií rodu Salmonella, které mohou být následně přítomny v jejich mase. Z parazitárních agens je pozornost věnována zejména přítomnosti trichinel, Spirometra spp., Anisakis spp. a zástupcům jazyčnatek (Pentastomida). Ve srovnání s jinými druhy mas má krokodýlí maso poměrně nízký obsah tuku a sodíku, nutričně příznivý je vysoký obsah bílkovin a polynenasycených mastných kyselin. I když má chov krokodýlů svá specifika, stejně jako u jiných jatečných zvířat je zásadní dodržování správné hygienické a výrobní praxe a zásad HACCP během chovu, porážky a zpracování masa.

  • Czech name

    Krokodýlí maso a potenciální rizika jeho konzumace

  • Czech description

    V České republice vstoupila v platnost nová vyhláška, která umožňuje chovat, porážet a zpracovávat krokodýly na maso jako jatečná zvířata. Farmový chov krokodýlů je rozšířen zejména v Africe, Asii, Austrálii a Severní Americe, v Evropě je spíše výjimečný. Rizika konzumace krokodýlího masa spočívají v možné přítomnosti zejména bakteriálních a parazitárních agens. Krokodýli jsou významným rezervoárem bakterií rodu Salmonella, které mohou být následně přítomny v jejich mase. Z parazitárních agens je pozornost věnována zejména přítomnosti trichinel, Spirometra spp., Anisakis spp. a zástupcům jazyčnatek (Pentastomida). Ve srovnání s jinými druhy mas má krokodýlí maso poměrně nízký obsah tuku a sodíku, nutričně příznivý je vysoký obsah bílkovin a polynenasycených mastných kyselin. I když má chov krokodýlů svá specifika, stejně jako u jiných jatečných zvířat je zásadní dodržování správné hygienické a výrobní praxe a zásad HACCP během chovu, porážky a zpracování masa.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    24

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    47-51

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database