Perspectives of linseed utilisation in pig nutrition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F13%3A%230001070" target="_blank" >RIV/00027162:_____/13:#0001070 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Perspektivy využití lněného semene ve výživě prasat
Original language description
Cílem pokusu bylo ověřit vliv zkrmování lněného semene na zastoupení mastných kyselin ve svalovině výkrmových prasat, kvalitu masa, jatečné ukazatele a užitkovost.Výsledky doložily, že 30-denní suplementace krmné dávky prasat lněným šrotem v dávce 70 g/kg zvýšilo obsah n-3 PUFA a významně snížilo poměr n-6/n-3 v mase. Vepřové maso mělo charakter funkční potraviny v případě využití semene olejného lnu s vysokým obsahem LNA. Suplementace krmné směsi vitaminem E zvýšila jeho koncentraci ve svalovině, zlepšila její antioxidační stav s pozitivním dopadem na skladovatelnost a technologické vlastnosti masa. Zájem spotřebitelů o produkci masa se žádoucím poměrem mastných kyselin bude i nadále vzrůstat za předpokladu přiměřených cenových relací.
Czech name
Perspektivy využití lněného semene ve výživě prasat
Czech description
Cílem pokusu bylo ověřit vliv zkrmování lněného semene na zastoupení mastných kyselin ve svalovině výkrmových prasat, kvalitu masa, jatečné ukazatele a užitkovost.Výsledky doložily, že 30-denní suplementace krmné dávky prasat lněným šrotem v dávce 70 g/kg zvýšilo obsah n-3 PUFA a významně snížilo poměr n-6/n-3 v mase. Vepřové maso mělo charakter funkční potraviny v případě využití semene olejného lnu s vysokým obsahem LNA. Suplementace krmné směsi vitaminem E zvýšila jeho koncentraci ve svalovině, zlepšila její antioxidační stav s pozitivním dopadem na skladovatelnost a technologické vlastnosti masa. Zájem spotřebitelů o produkci masa se žádoucím poměrem mastných kyselin bude i nadále vzrůstat za předpokladu přiměřených cenových relací.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/ED0006%2F01%2F01" target="_blank" >ED0006/01/01: Center for Advanced Microbiology & Immunology Research in Veterinary Medicine</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů