Biofilms in the meat industry and induction of biofilm formation using sublethal concetrations of the three monitored biocides
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F16%3AN0000026" target="_blank" >RIV/00027162:_____/16:N0000026 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Biofilmy v masném průmyslu a indukce tvorby biofilmu subletálními koncetracemi tří sledovaných biocidů
Original language description
Schopnost bakterií tvořit biofilm má negativní efekt pro řadu průmyslových odvětví včetně masného průmyslu. V masném průmyslu biofilm představuje přetrvávající zdroj kontaminace mikroorganizmy, které se podílejí na vzniku alimentárních infekcí a kažení potravin. Cílem tohoto článku bylo shrnout podmínky tvorby biofilmu a uvést přehled základních biocidů s ohledem na jejich složení a způsob účinku. Součástí této práce bylo též otestovat efekt subletálních koncentrací tří aktuálně používaných biocidů v potravinářském průmyslu na schopnost indukce tvorby biofilmu u kmenů Escherichia coli a Staphylococcus aureus pocházejících z masných provozoven. Byly testovány tyto biocidy: benzalkonium chlorid (BAC), etanol a kyselina peroxooctová. Tvorba biofilmu byla sledována měřením fluorescenčního signálu po obarvení barvivem SYTO9. Indukce tvorby biofilmu u S. aureus byla pozorována při kultivaci s 4x10-4% BAC; 1,25% etanolem a 3x10-5% kyselinou peroxooctovou a v případě E. coli při kultivaci s 2x10-8% BAC; 5%etanolem a 3x10-6% kyselinou peroxooctovou. Tato měření potvrzují, že nízké koncentrace dezinfekčních látek mohou indukovat tvorbu biofilmu u E. coli a S. aureus.
Czech name
Biofilmy v masném průmyslu a indukce tvorby biofilmu subletálními koncetracemi tří sledovaných biocidů
Czech description
Schopnost bakterií tvořit biofilm má negativní efekt pro řadu průmyslových odvětví včetně masného průmyslu. V masném průmyslu biofilm představuje přetrvávající zdroj kontaminace mikroorganizmy, které se podílejí na vzniku alimentárních infekcí a kažení potravin. Cílem tohoto článku bylo shrnout podmínky tvorby biofilmu a uvést přehled základních biocidů s ohledem na jejich složení a způsob účinku. Součástí této práce bylo též otestovat efekt subletálních koncentrací tří aktuálně používaných biocidů v potravinářském průmyslu na schopnost indukce tvorby biofilmu u kmenů Escherichia coli a Staphylococcus aureus pocházejících z masných provozoven. Byly testovány tyto biocidy: benzalkonium chlorid (BAC), etanol a kyselina peroxooctová. Tvorba biofilmu byla sledována měřením fluorescenčního signálu po obarvení barvivem SYTO9. Indukce tvorby biofilmu u S. aureus byla pozorována při kultivaci s 4x10-4% BAC; 1,25% etanolem a 3x10-5% kyselinou peroxooctovou a v případě E. coli při kultivaci s 2x10-8% BAC; 5%etanolem a 3x10-6% kyselinou peroxooctovou. Tato měření potvrzují, že nízké koncentrace dezinfekčních látek mohou indukovat tvorbu biofilmu u E. coli a S. aureus.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
Neuveden
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
41-47
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—