Effect of sub-lethal concentrations of disinfectants on biofilm formation in the environment of the meat industry
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F16%3A00097906" target="_blank" >RIV/00216224:14310/16:00097906 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv subletálních koncentrací dezinfekčních látek na tvorbu biofilmu v prostředí masného průmyslu
Original language description
V masném průmyslu biofilm představuje přetrvávající zdroj kontaminace mikroorganizmy. Tyto mikroorganizmy přicházejí do styku s potravinami a mohou způsobit jejich kažení a zároveň může docházet k přenosu patogenních mikroorganizmů podílejících se na vzniku alimentárních onemocnění. Mezi patogenní mikroorganizmy mající schopnost tvořit biofilm můžeme zařadit Staphylococcus aureus, patogenní kmeny Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Yersinia enterocolitica nebo Campylobacter jejuni. Biofilm je tvořen především mikrobiálními buňkami a extracelulární polymerní hmotou (EPS), která tyto buňky chrání mimo jiné proti účinku dezinfekčních látek. Jejich penetrace do biofilmu je tak snížena a zároveň EPS ztěžuje vymývání reziduí dezinfekčních látek z biofilmu. Zbytky dezinfekčních látek se hromadí a přetrvávají v prostředí biofilmu v nízkých koncentracích, na které se mikroorganizmy mohou adaptovat. Navíc, na základě předchozích studií lze předpokládat, že právě subletální koncentrace dezinfekčních látek mohou indukovat tvorbu biofilmu. Cílem této pilotní studie bylo otestovat vliv subletálních koncentrací tří aktuálně v potravinářském průmyslu používaných dezinfekčních látek na schopnost indukce tvorby biofilmu u kmenů E. coli a S. aureus izolovaných z masných provozoven. Byly testovány tyto dezinfekční látky: benzalkonium chlorid, etanol a kyselina peroxooctová. Indukce tvorby biofilmu byla sledována měřením fluorescenčního signálu po obarvení barvivem SYTO9. Nejvyšší indukce tvorby biofilmu u S. aureus byla pozorována při kultivaci s 4x10-4% BAC; 1,25% etanolem a 3x10-5% kyselinou peroxooctovou; u E. coli při kultivaci s 2x10-8% BAC; 5% etanolem a 3x10-6% kyselinou peroxooctovou. Tato měření potvrzují, že subletální koncentrace vybraných dezinfekčních látek mohou indukovat tvorbu biofilmu u E. coli a S. aureus.
Czech name
Vliv subletálních koncentrací dezinfekčních látek na tvorbu biofilmu v prostředí masného průmyslu
Czech description
V masném průmyslu biofilm představuje přetrvávající zdroj kontaminace mikroorganizmy. Tyto mikroorganizmy přicházejí do styku s potravinami a mohou způsobit jejich kažení a zároveň může docházet k přenosu patogenních mikroorganizmů podílejících se na vzniku alimentárních onemocnění. Mezi patogenní mikroorganizmy mající schopnost tvořit biofilm můžeme zařadit Staphylococcus aureus, patogenní kmeny Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Yersinia enterocolitica nebo Campylobacter jejuni. Biofilm je tvořen především mikrobiálními buňkami a extracelulární polymerní hmotou (EPS), která tyto buňky chrání mimo jiné proti účinku dezinfekčních látek. Jejich penetrace do biofilmu je tak snížena a zároveň EPS ztěžuje vymývání reziduí dezinfekčních látek z biofilmu. Zbytky dezinfekčních látek se hromadí a přetrvávají v prostředí biofilmu v nízkých koncentracích, na které se mikroorganizmy mohou adaptovat. Navíc, na základě předchozích studií lze předpokládat, že právě subletální koncentrace dezinfekčních látek mohou indukovat tvorbu biofilmu. Cílem této pilotní studie bylo otestovat vliv subletálních koncentrací tří aktuálně v potravinářském průmyslu používaných dezinfekčních látek na schopnost indukce tvorby biofilmu u kmenů E. coli a S. aureus izolovaných z masných provozoven. Byly testovány tyto dezinfekční látky: benzalkonium chlorid, etanol a kyselina peroxooctová. Indukce tvorby biofilmu byla sledována měřením fluorescenčního signálu po obarvení barvivem SYTO9. Nejvyšší indukce tvorby biofilmu u S. aureus byla pozorována při kultivaci s 4x10-4% BAC; 1,25% etanolem a 3x10-5% kyselinou peroxooctovou; u E. coli při kultivaci s 2x10-8% BAC; 5% etanolem a 3x10-6% kyselinou peroxooctovou. Tato měření potvrzují, že subletální koncentrace vybraných dezinfekčních látek mohou indukovat tvorbu biofilmu u E. coli a S. aureus.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10600 - Biological sciences
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů