Nutirion quality and occurrence of metabolic disorders
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F16%3AN0000138" target="_blank" >RIV/00027162:_____/16:N0000138 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalita výživy a výskyt metabolických poruch
Original language description
Nedostatky ve výživě mohou buď přímo vést k onemocnění paznehtů, nebo mohou vznik postižení končetin podmínit. Významným faktorem přímo navozující rozvoj onemocnění paznehtů je acidóza bachorového obsahu. Při ní vzniká biogenní amin histamin a uvolňují se endotoxiny. Tyto látky způsobují laminitidu. Problémem je i přebytek proteinů v krmné dávce, který vede k rychlejšímu růstu měkčí a nedostatečně keratinizované rohoviny. Vysoce rizikové pro rozvoj laminitidy je peripartální období. Dochází v něm k změnám ve složení krmné dávky s rizikem rozvoje acidózy, nastupují hormonální změny (vzestup prolaktinu, kortizolu aj.) s negativním vlivem na produkci rohoviny a rozvíjí se negativní energetická bilance spojená s odbouráváním tukových zásob z digitálních podušek a přetěžováním škáry paznehtní.
Czech name
Kvalita výživy a výskyt metabolických poruch
Czech description
Nedostatky ve výživě mohou buď přímo vést k onemocnění paznehtů, nebo mohou vznik postižení končetin podmínit. Významným faktorem přímo navozující rozvoj onemocnění paznehtů je acidóza bachorového obsahu. Při ní vzniká biogenní amin histamin a uvolňují se endotoxiny. Tyto látky způsobují laminitidu. Problémem je i přebytek proteinů v krmné dávce, který vede k rychlejšímu růstu měkčí a nedostatečně keratinizované rohoviny. Vysoce rizikové pro rozvoj laminitidy je peripartální období. Dochází v něm k změnám ve složení krmné dávky s rizikem rozvoje acidózy, nastupují hormonální změny (vzestup prolaktinu, kortizolu aj.) s negativním vlivem na produkci rohoviny a rozvíjí se negativní energetická bilance spojená s odbouráváním tukových zásob z digitálních podušek a přetěžováním škáry paznehtní.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GJ - Diseases and animal vermin, veterinary medicine
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1218" target="_blank" >LO1218: Healthy animal as a source of wholesome food</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Volume of the periodical
76
Issue of the periodical within the volume
JUN
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
22-23
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—