Growth model of Listeria monocytogenes on the surface of smear ripened cheeses
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F16%3AN0000142" target="_blank" >RIV/00027162:_____/16:N0000142 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_159-35-38.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_159-35-38.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Modelový růst Listeria monocytogenes na povrchu zrajících sýrů
Original language description
Zrající sýry patří mezi nutričně bohaté, ale z pohledu možné kontaminace L. monocytogenes, vysoce rizikové potraviny. Cílem studie bylo provést modelový pokus růstu L. monocytogenes na povrchu sýrů zrajících pod mazem. Po inokulaci zrajících sýrů byly sledovány počty L. monocytogenes na povrchu sýrů během doby jejich údržnosti. Testované zrající sýry byly na základě hodnoty pH zařazeny do skupiny potravin podporujících růst L. monocytogenes. Výsledky modelového pokusu toto zařazení potvrdily. Při výchozí kontaminaci log 4 KTJ/10 cm2 došlo ke zvýšení počtu L. monocytogenes o jeden logaritmus dvanáctý den a při log 3 KTJ/10 cm2 šestnáctý den. Na konci doby spotřeby stanovené výrobcem došlo k nárůstu L. monocytogenes o tři logaritmické řády. Tento fakt poukazuje na nutnost monitorování výskytu L. monocytogenes v průběhu výroby zrajících sýrů i v prostředí zpracovatelských podniků a nastavení odpovídající doby údržnosti zrajících sýrů z pohledu jejich bezpečnosti.
Czech name
Modelový růst Listeria monocytogenes na povrchu zrajících sýrů
Czech description
Zrající sýry patří mezi nutričně bohaté, ale z pohledu možné kontaminace L. monocytogenes, vysoce rizikové potraviny. Cílem studie bylo provést modelový pokus růstu L. monocytogenes na povrchu sýrů zrajících pod mazem. Po inokulaci zrajících sýrů byly sledovány počty L. monocytogenes na povrchu sýrů během doby jejich údržnosti. Testované zrající sýry byly na základě hodnoty pH zařazeny do skupiny potravin podporujících růst L. monocytogenes. Výsledky modelového pokusu toto zařazení potvrdily. Při výchozí kontaminaci log 4 KTJ/10 cm2 došlo ke zvýšení počtu L. monocytogenes o jeden logaritmus dvanáctý den a při log 3 KTJ/10 cm2 šestnáctý den. Na konci doby spotřeby stanovené výrobcem došlo k nárůstu L. monocytogenes o tři logaritmické řády. Tento fakt poukazuje na nutnost monitorování výskytu L. monocytogenes v průběhu výroby zrajících sýrů i v prostředí zpracovatelských podniků a nastavení odpovídající doby údržnosti zrajících sýrů z pohledu jejich bezpečnosti.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
27
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
35-38
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—