All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Findings of Listeria monocytogenes in cheeses of Czech and Slovak origin from retail and prediction of the occurrence of persistent strains from producers

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877936" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877936 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00027162:_____/19:N0000360

  • Result on the web

    <a href="https://docplayer.cz/147890435-Xxi-konference-mladych-vedeckych-pracovniku-s-mezinarodni-ucasti-sbornik-prispevku.html" target="_blank" >https://docplayer.cz/147890435-Xxi-konference-mladych-vedeckych-pracovniku-s-mezinarodni-ucasti-sbornik-prispevku.html</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nálezy Listeria monocytogenes v sýrech českého a slovenského původu v tržní síti a predikce výskytu perzistentních kmenů u výrobců

  • Original language description

    Sýry představují pro konzumenty významný zdroj živin, např. plnohodnotných bílkovin a vápníku. EFSA (European Food Safety Authority) řadí sýry na třetí příčku nejrizikovějších potravin z hlediska výskytu bakterie Listeria monocytogenes, jedná se zejména o měkké zrající sýry. Tato všudypřítomná bakterie může vyvolat dva druhy onemocnění. U zdravých jedinců onemocnění probíhá jako febrilní gastroenteritida, vážný průběh mívá u jedinců se sníženou imunitou a v těhotenství a označuje se jako listerióza. Smrtnost v EU v roce 2017 činila 13,8 %. Schopnost L. monocytogenes perzistovat na technologickém zařízení a v prostředí potravinářských podniků po dobu několika let je významným faktorem přispívajícím ke kontaminaci RTE potravin a vzniku listerióz u jejich konzumentů. Cílem studie bylo v pětiletém období sledovat výskyt L. monocytogenes v sýrech českého a slovenského původu a u vybraných izolátů provést genetickou analýzu k predikci výskytu perzistentních kmenů.

  • Czech name

    Nálezy Listeria monocytogenes v sýrech českého a slovenského původu v tržní síti a predikce výskytu perzistentních kmenů u výrobců

  • Czech description

    Sýry představují pro konzumenty významný zdroj živin, např. plnohodnotných bílkovin a vápníku. EFSA (European Food Safety Authority) řadí sýry na třetí příčku nejrizikovějších potravin z hlediska výskytu bakterie Listeria monocytogenes, jedná se zejména o měkké zrající sýry. Tato všudypřítomná bakterie může vyvolat dva druhy onemocnění. U zdravých jedinců onemocnění probíhá jako febrilní gastroenteritida, vážný průběh mívá u jedinců se sníženou imunitou a v těhotenství a označuje se jako listerióza. Smrtnost v EU v roce 2017 činila 13,8 %. Schopnost L. monocytogenes perzistovat na technologickém zařízení a v prostředí potravinářských podniků po dobu několika let je významným faktorem přispívajícím ke kontaminaci RTE potravin a vzniku listerióz u jejich konzumentů. Cílem studie bylo v pětiletém období sledovat výskyt L. monocytogenes v sýrech českého a slovenského původu a u vybraných izolátů provést genetickou analýzu k predikci výskytu perzistentních kmenů.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    XXI. KONFERENCE MLADÝCH VĚDECKÝCH PRACOVNÍKŮ S MEZINÁRODNÍ ÚČASTÍ, Sborník příspěvků

  • ISBN

    978-80-7305-820-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    15-17

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    May 22, 2019

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article