Findings of Listeria monocytogenes in cheeses of Czech and Slovak origin from retail and prediction of the occurrence of persistent strains from producers
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877936" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877936 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027162:_____/19:N0000360
Result on the web
<a href="https://docplayer.cz/147890435-Xxi-konference-mladych-vedeckych-pracovniku-s-mezinarodni-ucasti-sbornik-prispevku.html" target="_blank" >https://docplayer.cz/147890435-Xxi-konference-mladych-vedeckych-pracovniku-s-mezinarodni-ucasti-sbornik-prispevku.html</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nálezy Listeria monocytogenes v sýrech českého a slovenského původu v tržní síti a predikce výskytu perzistentních kmenů u výrobců
Original language description
Sýry představují pro konzumenty významný zdroj živin, např. plnohodnotných bílkovin a vápníku. EFSA (European Food Safety Authority) řadí sýry na třetí příčku nejrizikovějších potravin z hlediska výskytu bakterie Listeria monocytogenes, jedná se zejména o měkké zrající sýry. Tato všudypřítomná bakterie může vyvolat dva druhy onemocnění. U zdravých jedinců onemocnění probíhá jako febrilní gastroenteritida, vážný průběh mívá u jedinců se sníženou imunitou a v těhotenství a označuje se jako listerióza. Smrtnost v EU v roce 2017 činila 13,8 %. Schopnost L. monocytogenes perzistovat na technologickém zařízení a v prostředí potravinářských podniků po dobu několika let je významným faktorem přispívajícím ke kontaminaci RTE potravin a vzniku listerióz u jejich konzumentů. Cílem studie bylo v pětiletém období sledovat výskyt L. monocytogenes v sýrech českého a slovenského původu a u vybraných izolátů provést genetickou analýzu k predikci výskytu perzistentních kmenů.
Czech name
Nálezy Listeria monocytogenes v sýrech českého a slovenského původu v tržní síti a predikce výskytu perzistentních kmenů u výrobců
Czech description
Sýry představují pro konzumenty významný zdroj živin, např. plnohodnotných bílkovin a vápníku. EFSA (European Food Safety Authority) řadí sýry na třetí příčku nejrizikovějších potravin z hlediska výskytu bakterie Listeria monocytogenes, jedná se zejména o měkké zrající sýry. Tato všudypřítomná bakterie může vyvolat dva druhy onemocnění. U zdravých jedinců onemocnění probíhá jako febrilní gastroenteritida, vážný průběh mívá u jedinců se sníženou imunitou a v těhotenství a označuje se jako listerióza. Smrtnost v EU v roce 2017 činila 13,8 %. Schopnost L. monocytogenes perzistovat na technologickém zařízení a v prostředí potravinářských podniků po dobu několika let je významným faktorem přispívajícím ke kontaminaci RTE potravin a vzniku listerióz u jejich konzumentů. Cílem studie bylo v pětiletém období sledovat výskyt L. monocytogenes v sýrech českého a slovenského původu a u vybraných izolátů provést genetickou analýzu k predikci výskytu perzistentních kmenů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XXI. KONFERENCE MLADÝCH VĚDECKÝCH PRACOVNÍKŮ S MEZINÁRODNÍ ÚČASTÍ, Sborník příspěvků
ISBN
978-80-7305-820-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
15-17
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
May 22, 2019
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—