All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Noroviruses and hepatitis E virus in food chain of porcine meat products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F17%3AN0000012" target="_blank" >RIV/00027162:_____/17:N0000012 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.vetweb.cz" target="_blank" >http://www.vetweb.cz</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Noroviry a virus hepatitidy E v potravinovém řetězci vepřových masných výrobků

  • Original language description

    V současnosti je přenos virů kontaminovanými potravinami a prostředím celosvětově uznávaný problém. I přes rostoucí zájem o výskyt virů v potravinách a přibývající množství studií na toto téma stále však není známo, do jaké míry se kontaminované potraviny podílí na šíření virových agens. Proto byla provedena studie zaměřená na výskyt významných zástupců této skupiny virů (norovirů a viru hepatitidy E) ve vepřových masných výrobcích (krájené masné výrobky, zabíjačkové speciality a mleté maso) dostupných v tržní síti České republiky. V rámci studie bylo také sledováno prostředí (stěry) masného závodu a čtyř prodejen masných výrobků, včetně personálu. Na úrovni výroby byly prokázány noroviry pouze v jednom vzorku stěru toalet (1/32). Stěry rukou a rukavic pracovníků (64 vzorků), stěry zařízení (32), z prostředí denní místnosti (8) byly na přítomnost norovirů a viru hepatitidy E negativní. V prodejnách masných výrobků byly detekovány noroviry na rukou prodávajících (1/8), ve stěrech z nástrojů a prostředí (4/80) a stěru toalety (1/32). Virus hepatitidy E zde nebyl detekován ani v jednom vzorku. Přítomnost norovirů byla také prokázána v krájených masných výrobcích (6/135), zabíjačkových specialitách (5/145) i mletém mase (3/100). V jednom vzorku zabíjačkových specialit (1/145) a jednom vzorku mletého masa (1/100) byl detekován virus hepatitidy E.

  • Czech name

    Noroviry a virus hepatitidy E v potravinovém řetězci vepřových masných výrobků

  • Czech description

    V současnosti je přenos virů kontaminovanými potravinami a prostředím celosvětově uznávaný problém. I přes rostoucí zájem o výskyt virů v potravinách a přibývající množství studií na toto téma stále však není známo, do jaké míry se kontaminované potraviny podílí na šíření virových agens. Proto byla provedena studie zaměřená na výskyt významných zástupců této skupiny virů (norovirů a viru hepatitidy E) ve vepřových masných výrobcích (krájené masné výrobky, zabíjačkové speciality a mleté maso) dostupných v tržní síti České republiky. V rámci studie bylo také sledováno prostředí (stěry) masného závodu a čtyř prodejen masných výrobků, včetně personálu. Na úrovni výroby byly prokázány noroviry pouze v jednom vzorku stěru toalet (1/32). Stěry rukou a rukavic pracovníků (64 vzorků), stěry zařízení (32), z prostředí denní místnosti (8) byly na přítomnost norovirů a viru hepatitidy E negativní. V prodejnách masných výrobků byly detekovány noroviry na rukou prodávajících (1/8), ve stěrech z nástrojů a prostředí (4/80) a stěru toalety (1/32). Virus hepatitidy E zde nebyl detekován ani v jednom vzorku. Přítomnost norovirů byla také prokázána v krájených masných výrobcích (6/135), zabíjačkových specialitách (5/145) i mletém mase (3/100). V jednom vzorku zabíjačkových specialit (1/145) a jednom vzorku mletého masa (1/100) byl detekován virus hepatitidy E.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10607 - Virology

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    77

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    223-226

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database