Noroviruses and hepatitis E virus in food chain of porcine meat products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F17%3AN0000012" target="_blank" >RIV/00027162:_____/17:N0000012 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vetweb.cz" target="_blank" >http://www.vetweb.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Noroviry a virus hepatitidy E v potravinovém řetězci vepřových masných výrobků
Original language description
V současnosti je přenos virů kontaminovanými potravinami a prostředím celosvětově uznávaný problém. I přes rostoucí zájem o výskyt virů v potravinách a přibývající množství studií na toto téma stále však není známo, do jaké míry se kontaminované potraviny podílí na šíření virových agens. Proto byla provedena studie zaměřená na výskyt významných zástupců této skupiny virů (norovirů a viru hepatitidy E) ve vepřových masných výrobcích (krájené masné výrobky, zabíjačkové speciality a mleté maso) dostupných v tržní síti České republiky. V rámci studie bylo také sledováno prostředí (stěry) masného závodu a čtyř prodejen masných výrobků, včetně personálu. Na úrovni výroby byly prokázány noroviry pouze v jednom vzorku stěru toalet (1/32). Stěry rukou a rukavic pracovníků (64 vzorků), stěry zařízení (32), z prostředí denní místnosti (8) byly na přítomnost norovirů a viru hepatitidy E negativní. V prodejnách masných výrobků byly detekovány noroviry na rukou prodávajících (1/8), ve stěrech z nástrojů a prostředí (4/80) a stěru toalety (1/32). Virus hepatitidy E zde nebyl detekován ani v jednom vzorku. Přítomnost norovirů byla také prokázána v krájených masných výrobcích (6/135), zabíjačkových specialitách (5/145) i mletém mase (3/100). V jednom vzorku zabíjačkových specialit (1/145) a jednom vzorku mletého masa (1/100) byl detekován virus hepatitidy E.
Czech name
Noroviry a virus hepatitidy E v potravinovém řetězci vepřových masných výrobků
Czech description
V současnosti je přenos virů kontaminovanými potravinami a prostředím celosvětově uznávaný problém. I přes rostoucí zájem o výskyt virů v potravinách a přibývající množství studií na toto téma stále však není známo, do jaké míry se kontaminované potraviny podílí na šíření virových agens. Proto byla provedena studie zaměřená na výskyt významných zástupců této skupiny virů (norovirů a viru hepatitidy E) ve vepřových masných výrobcích (krájené masné výrobky, zabíjačkové speciality a mleté maso) dostupných v tržní síti České republiky. V rámci studie bylo také sledováno prostředí (stěry) masného závodu a čtyř prodejen masných výrobků, včetně personálu. Na úrovni výroby byly prokázány noroviry pouze v jednom vzorku stěru toalet (1/32). Stěry rukou a rukavic pracovníků (64 vzorků), stěry zařízení (32), z prostředí denní místnosti (8) byly na přítomnost norovirů a viru hepatitidy E negativní. V prodejnách masných výrobků byly detekovány noroviry na rukou prodávajících (1/8), ve stěrech z nástrojů a prostředí (4/80) a stěru toalety (1/32). Virus hepatitidy E zde nebyl detekován ani v jednom vzorku. Přítomnost norovirů byla také prokázána v krájených masných výrobcích (6/135), zabíjačkových specialitách (5/145) i mletém mase (3/100). V jednom vzorku zabíjačkových specialit (1/145) a jednom vzorku mletého masa (1/100) byl detekován virus hepatitidy E.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
10607 - Virology
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Volume of the periodical
77
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
223-226
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—