Summary of European Food Safety Authority (EFSA) scientific opinion on hepatitis E virus (HEV) as food-borne pathogen
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F17%3AN0000139" target="_blank" >RIV/00027162:_____/17:N0000139 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.maso.cz" target="_blank" >http://www.maso.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Souhrn stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k viru hepatitidy E (HEV) jako patogenu přenosnému potravinami
Original language description
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) v červenci tohoto roku (2017) zveřejnil vědecké stanovisko, které kriticky hodnotí dostupné informace související s možnostmi přenosu viru hepatitidy E (HEV) na území Evropy. Zaměřuje se tak na přenos tohoto viru ze zvířat, potravin a prostředí na obyvatele. V Evropě se přenos kontaminovanými potravinami jeví jako hlavní cesta šíření ve spojitosti se sporadickými případy i epidemiemi virové hepatitidy typu E. Syrové nebo nedostatečně tepelně upravené maso a vnitřnosti rezervoárových zvířat jsou nejčastěji popisovanými potravinami v této souvislosti. Živočišné druhy, jako jsou prasata domácí, prasata divoká a případně jelenovití, byly stanoveny za rezervoáry HEV. Kontakt s infikovanými zvířaty představuje také riziko infekce HEV. Imunosuprimovaní pacienti jsou vystaveni zvýšenému riziku vzniku chronických infekcí s těžkou progresí onemocnění a fatálními následky. Cílem této publikace je shrnout hlavní poznatky tohoto vědeckého stanoviska a seznámit s nimi čtenáře.
Czech name
Souhrn stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k viru hepatitidy E (HEV) jako patogenu přenosnému potravinami
Czech description
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) v červenci tohoto roku (2017) zveřejnil vědecké stanovisko, které kriticky hodnotí dostupné informace související s možnostmi přenosu viru hepatitidy E (HEV) na území Evropy. Zaměřuje se tak na přenos tohoto viru ze zvířat, potravin a prostředí na obyvatele. V Evropě se přenos kontaminovanými potravinami jeví jako hlavní cesta šíření ve spojitosti se sporadickými případy i epidemiemi virové hepatitidy typu E. Syrové nebo nedostatečně tepelně upravené maso a vnitřnosti rezervoárových zvířat jsou nejčastěji popisovanými potravinami v této souvislosti. Živočišné druhy, jako jsou prasata domácí, prasata divoká a případně jelenovití, byly stanoveny za rezervoáry HEV. Kontakt s infikovanými zvířaty představuje také riziko infekce HEV. Imunosuprimovaní pacienti jsou vystaveni zvýšenému riziku vzniku chronických infekcí s těžkou progresí onemocnění a fatálními následky. Cílem této publikace je shrnout hlavní poznatky tohoto vědeckého stanoviska a seznámit s nimi čtenáře.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
10607 - Virology
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
57-63
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—