Influence of feed composition on chicken gut microbiota
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F17%3AN0000175" target="_blank" >RIV/00027162:_____/17:N0000175 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vri.cz/userfiles/file/Funkcni_vzorek/2017/VUVeL-Funkcni_vzorek-3458-Rychlik-Vliv_sloz_krm_smes_na_skladbu_strev_mikrofl.pdf" target="_blank" >https://www.vri.cz/userfiles/file/Funkcni_vzorek/2017/VUVeL-Funkcni_vzorek-3458-Rychlik-Vliv_sloz_krm_smes_na_skladbu_strev_mikrofl.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv složení krmné směsi na skladbu střevní mikroflóry
Original language description
V případě komerční produkce drůbeže se kuřata líhnou bez jakéhokoli kontaktu s dospělými jedinci a kolonizace jejich trávicího traktu je zcela závislá na zdrojích z vnějšího prostředí, které nemusí vždy odpovídat optimálnímu složení. Ovlivnění skladby mikroflóry trávicího traktu kuřat s pozitivním dopadem na jejich zdravotní stav je tak v drůbežářském průmyslu jednoznačnou prioritou. Cílem tohoto funkčního vzorku bylo stanovit, zda je možné změnou složení krmných směsí ovlivnit skladbu střevní mikroflóry kuřat. Proto byly kuřatům v pokusných skupinách podávány krmné směsi se zvýšeným obsahem pícnin, a to jetele plazivého (Trifolium repens) a jílku vytrvalého (Lolium perenne), které byly zkrmovány kuřatům od 26. dne života po dobu osmi dnů. Ve věku 34 dnů byla kuřata utracena a od každého zvířete byl odebrán obsah slepého střeva za účelem stanovení skladby bakteriální mikroflóry sekvenováním genů pro 16S rRNA.
Czech name
Vliv složení krmné směsi na skladbu střevní mikroflóry
Czech description
V případě komerční produkce drůbeže se kuřata líhnou bez jakéhokoli kontaktu s dospělými jedinci a kolonizace jejich trávicího traktu je zcela závislá na zdrojích z vnějšího prostředí, které nemusí vždy odpovídat optimálnímu složení. Ovlivnění skladby mikroflóry trávicího traktu kuřat s pozitivním dopadem na jejich zdravotní stav je tak v drůbežářském průmyslu jednoznačnou prioritou. Cílem tohoto funkčního vzorku bylo stanovit, zda je možné změnou složení krmných směsí ovlivnit skladbu střevní mikroflóry kuřat. Proto byly kuřatům v pokusných skupinách podávány krmné směsi se zvýšeným obsahem pícnin, a to jetele plazivého (Trifolium repens) a jílku vytrvalého (Lolium perenne), které byly zkrmovány kuřatům od 26. dne života po dobu osmi dnů. Ve věku 34 dnů byla kuřata utracena a od každého zvířete byl odebrán obsah slepého střeva za účelem stanovení skladby bakteriální mikroflóry sekvenováním genů pro 16S rRNA.
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
Krmivo
Numerical identification
—
Technical parameters
Vliv přídavku pícnin na složení střevní mikroflóry měl relativně malý vliv na globální skladbu střevní mikroflóry, a to i přes neobvykle vysoké podíly pícnin v krmné směsi. Na úrovni čeledí, rodů nebo druhů, bylo možno identifikovat několik taxonů, u kterých došlo k signifikantním změnám. Přídavek jetele plazivého zvýšil v mikrobiální populaci slepého střeva zastoupení čeledi Bacteroidaceae oproti kontrole o více než 7 %. Přídavek jílku vytrvalého zvýšil v mikrobiální populaci slepého střeva zastoupení čeledi Lachnospiraceae oproti kontrolní skupině téměř o 10 %. Vliv přítomnosti pícnin v krmivu na skladbu střevní mikroflóry kuřat byl sledován i na úrovni rodů. Rod Alistipes, který u kontrolní skupiny představoval téměř 9 % z celkové populace slepého střeva, vykazoval po přídavku 30 % jetele plazivého a 25 % jílku vytrvalého pokles. Zvýšení podílu obou pícnin v krmných směsích vedlo k dalšímu poklesu procentuálního zastoupení rodu Alistipes v mikrobiálním společenství střeva, a to na 3,4 % u skupiny kuřat krmené směsí s 60 % jetele plazivého a 5,5 % u skupiny kuřat krmené směsí s 55 % jílku vytrvalého. Obohacení krmné směsi o 60% podíl jetele plazivého vedlo naopak ke zvýšení zastoupení rodu Bacteroides 10 % v kontrolní skupině na 14 %. Téměř dvojnásobný nárůst podílu rodu Bacteroides v bakteriální populaci slepého střeva byl zaznamenán u skupiny kuřat krmených směsí s 25 % jílku vytrvalého a krmná směs s 55 % obsahu jílku vytrvalého způsobila navýšení zastoupení baktérií rodu Bacteroides o další 3%. Kontaktní osoba: Ivan Rychlík, Výzkumný ústav veterinárního lékařství v.v.i. Hudcova 70, 621 00 Brno, tel 533331201, email rychlik@vri.cz
Economical parameters
Tento výsledek nevedl bezprostředně ke zvýšení ekonomiky v chovech drůbeže.
Application category by cost
—
Owner IČO
00027162
Owner name
Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Licence fee requirement
—
Web page
https://www.vri.cz/userfiles/file/Funkcni_vzorek/2017/VUVeL-Funkcni_vzorek-3458-Rychlik-Vliv_sloz_krm_smes_na_skladbu_strev_mikrofl.pdf