All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of feed composition on chicken gut microbiota

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F17%3AN0000175" target="_blank" >RIV/00027162:_____/17:N0000175 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.vri.cz/userfiles/file/Funkcni_vzorek/2017/VUVeL-Funkcni_vzorek-3458-Rychlik-Vliv_sloz_krm_smes_na_skladbu_strev_mikrofl.pdf" target="_blank" >https://www.vri.cz/userfiles/file/Funkcni_vzorek/2017/VUVeL-Funkcni_vzorek-3458-Rychlik-Vliv_sloz_krm_smes_na_skladbu_strev_mikrofl.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv složení krmné směsi na skladbu střevní mikroflóry

  • Original language description

    V případě komerční produkce drůbeže se kuřata líhnou bez jakéhokoli kontaktu s dospělými jedinci a kolonizace jejich trávicího traktu je zcela závislá na zdrojích z vnějšího prostředí, které nemusí vždy odpovídat optimálnímu složení. Ovlivnění skladby mikroflóry trávicího traktu kuřat s pozitivním dopadem na jejich zdravotní stav je tak v drůbežářském průmyslu jednoznačnou prioritou. Cílem tohoto funkčního vzorku bylo stanovit, zda je možné změnou složení krmných směsí ovlivnit skladbu střevní mikroflóry kuřat. Proto byly kuřatům v pokusných skupinách podávány krmné směsi se zvýšeným obsahem pícnin, a to jetele plazivého (Trifolium repens) a jílku vytrvalého (Lolium perenne), které byly zkrmovány kuřatům od 26. dne života po dobu osmi dnů. Ve věku 34 dnů byla kuřata utracena a od každého zvířete byl odebrán obsah slepého střeva za účelem stanovení skladby bakteriální mikroflóry sekvenováním genů pro 16S rRNA.

  • Czech name

    Vliv složení krmné směsi na skladbu střevní mikroflóry

  • Czech description

    V případě komerční produkce drůbeže se kuřata líhnou bez jakéhokoli kontaktu s dospělými jedinci a kolonizace jejich trávicího traktu je zcela závislá na zdrojích z vnějšího prostředí, které nemusí vždy odpovídat optimálnímu složení. Ovlivnění skladby mikroflóry trávicího traktu kuřat s pozitivním dopadem na jejich zdravotní stav je tak v drůbežářském průmyslu jednoznačnou prioritou. Cílem tohoto funkčního vzorku bylo stanovit, zda je možné změnou složení krmných směsí ovlivnit skladbu střevní mikroflóry kuřat. Proto byly kuřatům v pokusných skupinách podávány krmné směsi se zvýšeným obsahem pícnin, a to jetele plazivého (Trifolium repens) a jílku vytrvalého (Lolium perenne), které byly zkrmovány kuřatům od 26. dne života po dobu osmi dnů. Ve věku 34 dnů byla kuřata utracena a od každého zvířete byl odebrán obsah slepého střeva za účelem stanovení skladby bakteriální mikroflóry sekvenováním genů pro 16S rRNA.

Classification

  • Type

    G<sub>funk</sub> - Functional sample

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    Krmivo

  • Numerical identification

  • Technical parameters

    Vliv přídavku pícnin na složení střevní mikroflóry měl relativně malý vliv na globální skladbu střevní mikroflóry, a to i přes neobvykle vysoké podíly pícnin v krmné směsi. Na úrovni čeledí, rodů nebo druhů, bylo možno identifikovat několik taxonů, u kterých došlo k signifikantním změnám. Přídavek jetele plazivého zvýšil v mikrobiální populaci slepého střeva zastoupení čeledi Bacteroidaceae oproti kontrole o více než 7 %. Přídavek jílku vytrvalého zvýšil v mikrobiální populaci slepého střeva zastoupení čeledi Lachnospiraceae oproti kontrolní skupině téměř o 10 %. Vliv přítomnosti pícnin v krmivu na skladbu střevní mikroflóry kuřat byl sledován i na úrovni rodů. Rod Alistipes, který u kontrolní skupiny představoval téměř 9 % z celkové populace slepého střeva, vykazoval po přídavku 30 % jetele plazivého a 25 % jílku vytrvalého pokles. Zvýšení podílu obou pícnin v krmných směsích vedlo k dalšímu poklesu procentuálního zastoupení rodu Alistipes v mikrobiálním společenství střeva, a to na 3,4 % u skupiny kuřat krmené směsí s 60 % jetele plazivého a 5,5 % u skupiny kuřat krmené směsí s 55 % jílku vytrvalého. Obohacení krmné směsi o 60% podíl jetele plazivého vedlo naopak ke zvýšení zastoupení rodu Bacteroides 10 % v kontrolní skupině na 14 %. Téměř dvojnásobný nárůst podílu rodu Bacteroides v bakteriální populaci slepého střeva byl zaznamenán u skupiny kuřat krmených směsí s 25 % jílku vytrvalého a krmná směs s 55 % obsahu jílku vytrvalého způsobila navýšení zastoupení baktérií rodu Bacteroides o další 3%. Kontaktní osoba: Ivan Rychlík, Výzkumný ústav veterinárního lékařství v.v.i. Hudcova 70, 621 00 Brno, tel 533331201, email rychlik@vri.cz

  • Economical parameters

    Tento výsledek nevedl bezprostředně ke zvýšení ekonomiky v chovech drůbeže.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    00027162

  • Owner name

    Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Licence fee requirement

  • Web page

    https://www.vri.cz/userfiles/file/Funkcni_vzorek/2017/VUVeL-Funkcni_vzorek-3458-Rychlik-Vliv_sloz_krm_smes_na_skladbu_strev_mikrofl.pdf