Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis as a potential human pathogen and it’s presence in meat products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F18%3AN0000029" target="_blank" >RIV/00027162:_____/18:N0000029 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.maso.cz" target="_blank" >http://www.maso.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis jako potenciální lidský patogen a jeho výskyt v masných výrobcích
Original language description
Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis (MAP) je původcem paratuberkulózy přežvýkavců a maso infikovaných zvířat je jedním z možných zdrojů MAP pro člověka. Předkládaná práce shrnuje dosavadní poznatky o patogenním potenciálu MAP, zdrojích a cestách expozice člověka MAP se zaměřením na maso a masné výrobky. Diskutován je rovněž vliv podmínek výroby na přežívání a výskyt MAP v masných výrobcích vyrobených bez tepelného ošetření. Studium možných zdrojů MAP a odolnosti mykobakterií k podmínkám výroby potravin přináší nové informace o výskytu MAP v potravním řetězci člověka, i když význam alimentární expozice živým MAP a/nebo složkám jejich buněčných stěn nebyl dosud zcela objasněn.
Czech name
Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis jako potenciální lidský patogen a jeho výskyt v masných výrobcích
Czech description
Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis (MAP) je původcem paratuberkulózy přežvýkavců a maso infikovaných zvířat je jedním z možných zdrojů MAP pro člověka. Předkládaná práce shrnuje dosavadní poznatky o patogenním potenciálu MAP, zdrojích a cestách expozice člověka MAP se zaměřením na maso a masné výrobky. Diskutován je rovněž vliv podmínek výroby na přežívání a výskyt MAP v masných výrobcích vyrobených bez tepelného ošetření. Studium možných zdrojů MAP a odolnosti mykobakterií k podmínkám výroby potravin přináší nové informace o výskytu MAP v potravním řetězci člověka, i když význam alimentární expozice živým MAP a/nebo složkám jejich buněčných stěn nebyl dosud zcela objasněn.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
29
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
26-29
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—