Prevalence and epidemiological characteristics of Listeria monocytogenes in raw packed meat from retail
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F18%3AN0000092" target="_blank" >RIV/00027162:_____/18:N0000092 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://cit.vfu.cz/konference/mvp2018/4download/sbornik.pdf" target="_blank" >https://cit.vfu.cz/konference/mvp2018/4download/sbornik.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Prevalence a epidemiologická charakteristika Listeria monocytogenes v syrovém baleném mase z tržní sítě
Original language description
Listeria monocytogenes je bakterie s ubikvitárním výskytem a významný intracelulární patogen způsobující listeriózu, což je onemocnění přenášené potravinami, které představuje nebezpečí zejména pro rizikové skupiny populace (imunokompromitované osoby, starší osoby, těhotné ženy a novorozenci). Nebezpečí pro člověka představují především potraviny určené k přímé spotřebě. Cílem studie bylo stanovení výskytu a charakteristika kmenů L. monocytogenes v baleném syrovém mase z maloobchodní tržní sítě České republiky v letech 2017-2018. Získané izoláty L. monocytogenes byly typovány sérotypizací a makrorestrikční analýzou. L. monocytogenes byla detekována ve 30,7 % vzorků (20/65) různých druhů mas, zejména vepřového a hovězího. Nejčastější byly sérotypy 1/2a a 1/2c. Zatímco kmeny sérotypu 1/2a vykazovaly vysokou heterogenitu, všechny kmeny sérotypu 1/2c izolované z masa jiného původu patřily ke stejnému pulsotypu.
Czech name
Prevalence a epidemiologická charakteristika Listeria monocytogenes v syrovém baleném mase z tržní sítě
Czech description
Listeria monocytogenes je bakterie s ubikvitárním výskytem a významný intracelulární patogen způsobující listeriózu, což je onemocnění přenášené potravinami, které představuje nebezpečí zejména pro rizikové skupiny populace (imunokompromitované osoby, starší osoby, těhotné ženy a novorozenci). Nebezpečí pro člověka představují především potraviny určené k přímé spotřebě. Cílem studie bylo stanovení výskytu a charakteristika kmenů L. monocytogenes v baleném syrovém mase z maloobchodní tržní sítě České republiky v letech 2017-2018. Získané izoláty L. monocytogenes byly typovány sérotypizací a makrorestrikční analýzou. L. monocytogenes byla detekována ve 30,7 % vzorků (20/65) různých druhů mas, zejména vepřového a hovězího. Nejčastější byly sérotypy 1/2a a 1/2c. Zatímco kmeny sérotypu 1/2a vykazovaly vysokou heterogenitu, všechny kmeny sérotypu 1/2c izolované z masa jiného původu patřily ke stejnému pulsotypu.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/NV16-31488A" target="_blank" >NV16-31488A: Molecular epidemiology of listeriosis using the next generation sequencing approach</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů