All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Analysis of fresh vegetable-fruit juices and smoothies from the perspective of microbial contamination

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F18%3AN0000141" target="_blank" >RIV/00027162:_____/18:N0000141 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.sskm.tym.sk/podujatia/Spravy_2018_SA.pdf" target="_blank" >http://www.sskm.tym.sk/podujatia/Spravy_2018_SA.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Analýza čerstvých zeleninovo-ovocných šťáv a smoothies z pohledu mikrobiální kontaminace

  • Original language description

    VII. Kongres Slovenskej spoločnosti klinickej mikrobiológie SLS a XXVI. Moravsko-Slovenské mikrobiologické dni, Hotel Atrium, Nový Smokovec, Slovensko, 24.-26.9.2018. Zeleninovo-ovocné šťávy včetně smoothies mohou představovat významný alternativní způsob denního příjmu ovoce a zeleniny, a proto se stávají v poslední době velmi oblíbené. Bohužel ovoce a zelenina včetně jejich produktů mohou být i zdrojem původců alimentárních infekcí. Tento příspěvek je zaměřen na detekci méně sledovaných infekčních agens jako jsou viry (noroviry), bakterie (Yersinie enterocolitica, Staphylococcus aureus) a parazité (Cryptospordium sp., G. lamblia) v zelenino-ovocných šťávách a smoothies. Celkem bylo analyzováno 80 vzorků šťáv a smoothies pocházejících z různých typů stravovacích zařízení pomocí molekulárních a kultivačních metod. U 15 vzorků z 80 (18%) testovaných bylo prokázáno alespoň jedno ze sledovaných infekčních agens (S. aureus, Y.enterocolitica. Cryptospordium sp., G. lamblia). Nejčastěji byl detekován druh S. aureus (60 % pozitivních vzorků). V žádném vzorku nebyl potvrzen záchyt norovirů NoV GI and NoV GII. Z uvedených výsledků vyplývá, že z mikrobiálního hlediska vyšetřované zeleninovo-ovocné šťávy představují zvýšené zdravotní riziko a mohly by tak být potencionálním zdrojem alimentárních nákaz zejména u oslabených jedinců.

  • Czech name

    Analýza čerstvých zeleninovo-ovocných šťáv a smoothies z pohledu mikrobiální kontaminace

  • Czech description

    VII. Kongres Slovenskej spoločnosti klinickej mikrobiológie SLS a XXVI. Moravsko-Slovenské mikrobiologické dni, Hotel Atrium, Nový Smokovec, Slovensko, 24.-26.9.2018. Zeleninovo-ovocné šťávy včetně smoothies mohou představovat významný alternativní způsob denního příjmu ovoce a zeleniny, a proto se stávají v poslední době velmi oblíbené. Bohužel ovoce a zelenina včetně jejich produktů mohou být i zdrojem původců alimentárních infekcí. Tento příspěvek je zaměřen na detekci méně sledovaných infekčních agens jako jsou viry (noroviry), bakterie (Yersinie enterocolitica, Staphylococcus aureus) a parazité (Cryptospordium sp., G. lamblia) v zelenino-ovocných šťávách a smoothies. Celkem bylo analyzováno 80 vzorků šťáv a smoothies pocházejících z různých typů stravovacích zařízení pomocí molekulárních a kultivačních metod. U 15 vzorků z 80 (18%) testovaných bylo prokázáno alespoň jedno ze sledovaných infekčních agens (S. aureus, Y.enterocolitica. Cryptospordium sp., G. lamblia). Nejčastěji byl detekován druh S. aureus (60 % pozitivních vzorků). V žádném vzorku nebyl potvrzen záchyt norovirů NoV GI and NoV GII. Z uvedených výsledků vyplývá, že z mikrobiálního hlediska vyšetřované zeleninovo-ovocné šťávy představují zvýšené zdravotní riziko a mohly by tak být potencionálním zdrojem alimentárních nákaz zejména u oslabených jedinců.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30304 - Public and environmental health

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1810212" target="_blank" >QK1810212: Rapid, complex and multiplex methods for simultaneous detection of food-borne pathogens in food of animal and plant origin</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů