Analysis of fresh vegetable-fruit juices and smoothies from the perspective of microbial contamination
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F18%3AN0000141" target="_blank" >RIV/00027162:_____/18:N0000141 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.sskm.tym.sk/podujatia/Spravy_2018_SA.pdf" target="_blank" >http://www.sskm.tym.sk/podujatia/Spravy_2018_SA.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Analýza čerstvých zeleninovo-ovocných šťáv a smoothies z pohledu mikrobiální kontaminace
Original language description
VII. Kongres Slovenskej spoločnosti klinickej mikrobiológie SLS a XXVI. Moravsko-Slovenské mikrobiologické dni, Hotel Atrium, Nový Smokovec, Slovensko, 24.-26.9.2018. Zeleninovo-ovocné šťávy včetně smoothies mohou představovat významný alternativní způsob denního příjmu ovoce a zeleniny, a proto se stávají v poslední době velmi oblíbené. Bohužel ovoce a zelenina včetně jejich produktů mohou být i zdrojem původců alimentárních infekcí. Tento příspěvek je zaměřen na detekci méně sledovaných infekčních agens jako jsou viry (noroviry), bakterie (Yersinie enterocolitica, Staphylococcus aureus) a parazité (Cryptospordium sp., G. lamblia) v zelenino-ovocných šťávách a smoothies. Celkem bylo analyzováno 80 vzorků šťáv a smoothies pocházejících z různých typů stravovacích zařízení pomocí molekulárních a kultivačních metod. U 15 vzorků z 80 (18%) testovaných bylo prokázáno alespoň jedno ze sledovaných infekčních agens (S. aureus, Y.enterocolitica. Cryptospordium sp., G. lamblia). Nejčastěji byl detekován druh S. aureus (60 % pozitivních vzorků). V žádném vzorku nebyl potvrzen záchyt norovirů NoV GI and NoV GII. Z uvedených výsledků vyplývá, že z mikrobiálního hlediska vyšetřované zeleninovo-ovocné šťávy představují zvýšené zdravotní riziko a mohly by tak být potencionálním zdrojem alimentárních nákaz zejména u oslabených jedinců.
Czech name
Analýza čerstvých zeleninovo-ovocných šťáv a smoothies z pohledu mikrobiální kontaminace
Czech description
VII. Kongres Slovenskej spoločnosti klinickej mikrobiológie SLS a XXVI. Moravsko-Slovenské mikrobiologické dni, Hotel Atrium, Nový Smokovec, Slovensko, 24.-26.9.2018. Zeleninovo-ovocné šťávy včetně smoothies mohou představovat významný alternativní způsob denního příjmu ovoce a zeleniny, a proto se stávají v poslední době velmi oblíbené. Bohužel ovoce a zelenina včetně jejich produktů mohou být i zdrojem původců alimentárních infekcí. Tento příspěvek je zaměřen na detekci méně sledovaných infekčních agens jako jsou viry (noroviry), bakterie (Yersinie enterocolitica, Staphylococcus aureus) a parazité (Cryptospordium sp., G. lamblia) v zelenino-ovocných šťávách a smoothies. Celkem bylo analyzováno 80 vzorků šťáv a smoothies pocházejících z různých typů stravovacích zařízení pomocí molekulárních a kultivačních metod. U 15 vzorků z 80 (18%) testovaných bylo prokázáno alespoň jedno ze sledovaných infekčních agens (S. aureus, Y.enterocolitica. Cryptospordium sp., G. lamblia). Nejčastěji byl detekován druh S. aureus (60 % pozitivních vzorků). V žádném vzorku nebyl potvrzen záchyt norovirů NoV GI and NoV GII. Z uvedených výsledků vyplývá, že z mikrobiálního hlediska vyšetřované zeleninovo-ovocné šťávy představují zvýšené zdravotní riziko a mohly by tak být potencionálním zdrojem alimentárních nákaz zejména u oslabených jedinců.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
30304 - Public and environmental health
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1810212" target="_blank" >QK1810212: Rapid, complex and multiplex methods for simultaneous detection of food-borne pathogens in food of animal and plant origin</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů