Occurrence of Selected Viral, Bacterial and Parasitic Agents in Fresh Vegetable-Fruit Juices and Smoothies
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F19%3AN0000203" target="_blank" >RIV/00027162:_____/19:N0000203 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.rank.cz/files/sbornik-RANK-2019.pdf" target="_blank" >http://www.rank.cz/files/sbornik-RANK-2019.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výskyt vybraných virových, bakteriálních a parazitárních agens v čerstvých zelenino-ovocných šťávách a smoothies
Original language description
RANK 6-7.2.2019 Pardubice – přednáška. Molekulární metody představují v současné době významný nástroj pro detekci mikrobiálních agens v potravinách. V této práci byly použity metody real-time PCR (qPCR) a reverzně transkripční qPCR (RT-qPCR) pro sledování výskytu virových, bakteriálních a parazitárních agens v čerstvých džusech a smoothies vzorkovaných z různých typů stravovacích zařízení v ČR. Celkem bylo analyzováno 80 vzorků zelenino-ovocných šťáv a smoothies na přítomnost mikrobiálních agens, které se běžně v těchto matricích nesledují, ale mohou je kontaminovat a představovat tak riziko vzniku alimentární infekce. Konkrétně se jednalo o detekci norovirů NoV GI and NoV GII, Yersinia enterocolitica, Staphylococcus aureus, Cryptosporidium sp., a Giardia lamblia. U 15 vzorků z 80 (18%) testovaných bylo prokázáno alespoň jedno ze sledovaných mikrobiálních agens (S. aureus, Y. enterocolitica, Cryptosporidium sp., G. lamblia). V žádném vzorku nebyl potvrzen záchyt norovirů. Z uvedených výsledků vyplývá, že z mikrobiálního hlediska vyšetřované zelenino-ovocné šťávy mohou představovat zvýšené zdravotní riziko a být tak potencionálním zdrojem alimentárních nákaz zejména u oslabených jedinců.
Czech name
Výskyt vybraných virových, bakteriálních a parazitárních agens v čerstvých zelenino-ovocných šťávách a smoothies
Czech description
RANK 6-7.2.2019 Pardubice – přednáška. Molekulární metody představují v současné době významný nástroj pro detekci mikrobiálních agens v potravinách. V této práci byly použity metody real-time PCR (qPCR) a reverzně transkripční qPCR (RT-qPCR) pro sledování výskytu virových, bakteriálních a parazitárních agens v čerstvých džusech a smoothies vzorkovaných z různých typů stravovacích zařízení v ČR. Celkem bylo analyzováno 80 vzorků zelenino-ovocných šťáv a smoothies na přítomnost mikrobiálních agens, které se běžně v těchto matricích nesledují, ale mohou je kontaminovat a představovat tak riziko vzniku alimentární infekce. Konkrétně se jednalo o detekci norovirů NoV GI and NoV GII, Yersinia enterocolitica, Staphylococcus aureus, Cryptosporidium sp., a Giardia lamblia. U 15 vzorků z 80 (18%) testovaných bylo prokázáno alespoň jedno ze sledovaných mikrobiálních agens (S. aureus, Y. enterocolitica, Cryptosporidium sp., G. lamblia). V žádném vzorku nebyl potvrzen záchyt norovirů. Z uvedených výsledků vyplývá, že z mikrobiálního hlediska vyšetřované zelenino-ovocné šťávy mohou představovat zvýšené zdravotní riziko a být tak potencionálním zdrojem alimentárních nákaz zejména u oslabených jedinců.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
30304 - Public and environmental health
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1218" target="_blank" >LO1218: Healthy animal as a source of wholesome food</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů