All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Occurrence of Selected Viral, Bacterial and Parasitic Agents in Fresh Vegetable-Fruit Juices and Smoothies

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F19%3AN0000203" target="_blank" >RIV/00027162:_____/19:N0000203 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.rank.cz/files/sbornik-RANK-2019.pdf" target="_blank" >http://www.rank.cz/files/sbornik-RANK-2019.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Výskyt vybraných virových, bakteriálních a parazitárních agens v čerstvých zelenino-ovocných šťávách a smoothies

  • Original language description

    RANK 6-7.2.2019 Pardubice – přednáška. Molekulární metody představují v současné době významný nástroj pro detekci mikrobiálních agens v potravinách. V této práci byly použity metody real-time PCR (qPCR) a reverzně transkripční qPCR (RT-qPCR) pro sledování výskytu virových, bakteriálních a parazitárních agens v čerstvých džusech a smoothies vzorkovaných z různých typů stravovacích zařízení v ČR. Celkem bylo analyzováno 80 vzorků zelenino-ovocných šťáv a smoothies na přítomnost mikrobiálních agens, které se běžně v těchto matricích nesledují, ale mohou je kontaminovat a představovat tak riziko vzniku alimentární infekce. Konkrétně se jednalo o detekci norovirů NoV GI and NoV GII, Yersinia enterocolitica, Staphylococcus aureus, Cryptosporidium sp., a Giardia lamblia. U 15 vzorků z 80 (18%) testovaných bylo prokázáno alespoň jedno ze sledovaných mikrobiálních agens (S. aureus, Y. enterocolitica, Cryptosporidium sp., G. lamblia). V žádném vzorku nebyl potvrzen záchyt norovirů. Z uvedených výsledků vyplývá, že z mikrobiálního hlediska vyšetřované zelenino-ovocné šťávy mohou představovat zvýšené zdravotní riziko a být tak potencionálním zdrojem alimentárních nákaz zejména u oslabených jedinců.

  • Czech name

    Výskyt vybraných virových, bakteriálních a parazitárních agens v čerstvých zelenino-ovocných šťávách a smoothies

  • Czech description

    RANK 6-7.2.2019 Pardubice – přednáška. Molekulární metody představují v současné době významný nástroj pro detekci mikrobiálních agens v potravinách. V této práci byly použity metody real-time PCR (qPCR) a reverzně transkripční qPCR (RT-qPCR) pro sledování výskytu virových, bakteriálních a parazitárních agens v čerstvých džusech a smoothies vzorkovaných z různých typů stravovacích zařízení v ČR. Celkem bylo analyzováno 80 vzorků zelenino-ovocných šťáv a smoothies na přítomnost mikrobiálních agens, které se běžně v těchto matricích nesledují, ale mohou je kontaminovat a představovat tak riziko vzniku alimentární infekce. Konkrétně se jednalo o detekci norovirů NoV GI and NoV GII, Yersinia enterocolitica, Staphylococcus aureus, Cryptosporidium sp., a Giardia lamblia. U 15 vzorků z 80 (18%) testovaných bylo prokázáno alespoň jedno ze sledovaných mikrobiálních agens (S. aureus, Y. enterocolitica, Cryptosporidium sp., G. lamblia). V žádném vzorku nebyl potvrzen záchyt norovirů. Z uvedených výsledků vyplývá, že z mikrobiálního hlediska vyšetřované zelenino-ovocné šťávy mohou představovat zvýšené zdravotní riziko a být tak potencionálním zdrojem alimentárních nákaz zejména u oslabených jedinců.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30304 - Public and environmental health

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LO1218" target="_blank" >LO1218: Healthy animal as a source of wholesome food</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů