Animal species identification in food and feed using MOL-PCR
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F18%3AN0000155" target="_blank" >RIV/00027162:_____/18:N0000155 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Identifikace živočišných druhů v potravinách a krmivech pomocí metody MOL-PCR
Original language description
Výsledky prezentovány na konferenci Hygiena a technologie potravin XLVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny, ve dnech 17.-18.10.2018 na VFU Brno. Sborník s. 79-80, ISBN: 978-80-7305-807-4. Abstrakt: Pro identifikaci druhů v potravinách je nutné použít některou z analytických metod. Naším cílem bylo vyvinout multianalytickou detekční technologii (xMAP) založenou na analýze DNA pro ověření pravosti živočišných druhů (hovězí, vepřové, kuřecí, kozí nebo ovčí DNA) v potravinách a krmivech. Multiplexní analýza DNA využívá různé sady magnetických mikrokuliček v kapalné suspenzi jako determinanty druhové specifity. V této studii byl navržen specifický formát multiplexní oligonukleotidové ligace v kombinaci s PCR (MOL-PCR) pomocí sond (molig) zaměřených na detekci druhově specifických genetických markerů. Genomové sekvence byly získány z databáze GenBank a byly vzájemně porovnány pro výběr druhově specifických oblastí pomocí softwaru Bioedit. Specifita navržených molig byla ověřena pomocí systému Blast. DNA byla izolována ze svaloviny s použitím soupravy DNAeasy mericon Food Kit (Qiagen) podle návodu výrobce. Tento multiplexní systém by mohl být rozšířen pro detekci až 50-100 živočišných druhů současně v jedné reakci, čímž představuje významnou inovaci v oblasti druhové identifikace v potravinách.
Czech name
Identifikace živočišných druhů v potravinách a krmivech pomocí metody MOL-PCR
Czech description
Výsledky prezentovány na konferenci Hygiena a technologie potravin XLVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny, ve dnech 17.-18.10.2018 na VFU Brno. Sborník s. 79-80, ISBN: 978-80-7305-807-4. Abstrakt: Pro identifikaci druhů v potravinách je nutné použít některou z analytických metod. Naším cílem bylo vyvinout multianalytickou detekční technologii (xMAP) založenou na analýze DNA pro ověření pravosti živočišných druhů (hovězí, vepřové, kuřecí, kozí nebo ovčí DNA) v potravinách a krmivech. Multiplexní analýza DNA využívá různé sady magnetických mikrokuliček v kapalné suspenzi jako determinanty druhové specifity. V této studii byl navržen specifický formát multiplexní oligonukleotidové ligace v kombinaci s PCR (MOL-PCR) pomocí sond (molig) zaměřených na detekci druhově specifických genetických markerů. Genomové sekvence byly získány z databáze GenBank a byly vzájemně porovnány pro výběr druhově specifických oblastí pomocí softwaru Bioedit. Specifita navržených molig byla ověřena pomocí systému Blast. DNA byla izolována ze svaloviny s použitím soupravy DNAeasy mericon Food Kit (Qiagen) podle návodu výrobce. Tento multiplexní systém by mohl být rozšířen pro detekci až 50-100 živočišných druhů současně v jedné reakci, čímž představuje významnou inovaci v oblasti druhové identifikace v potravinách.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1530107" target="_blank" >QJ1530107: Methods for identification, traceability and authenticity verification of feed mixtures and food containing components of animal origin</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů