Animal species identification in food and feed using MOL-PCR
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876362" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876362 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Identifikace živočišných druhů v potravinách a krmivech pomocí metody MOL-PCR
Original language description
Pro identifikaci živočišných druhů v potravinách je nutné použít některou z analytických metod. Tato studie popisuje vývoj multianalytické detekční technologie (xMAP) založené na analýze DNA za účelem ověření správné deklarace živočišných druhů (hovězí, vepřové, kuřecí, kozí nebo ovčí DNA) v potravinách a krmivech. Multiplexní analýza DNA využívá různé sady magnetických mikrokuliček v kapalné suspenzi jako determinanty druhové specifity. Naším cílem bylo navrhnout specifický formát multiplexní oligonukleotidové ligace v kombinaci s PCR (MOL-PCR) pro detekci druhově specifických genetických markerů (RPS7, RPS14, RPS16, mical1). Genomové sekvence byly získány z databáze GenBank a byly vzájemně porovnány pro výběr druhově specifických oblastí pomocí softwaru Bioedit. Specifita navržených molig byla ověřena pomocí systému Blast. DNA byla izolována ze svaloviny pomocí soupravy DNAeasy mericon Food Kit (Qiagen) podle návodu výrobce. Tento multiplexní systém by mohl být rozšířen pro detekci až 50-100 živočišných druhů současně v jedné reakci, čímž představuje významnou inovaci v oblasti identifikace živočišných druhů v potravinách a krmivech. Tato práce byla podpořena projekty QJ1530107, RO0518 a MUNI/A/0816/2017.
Czech name
Identifikace živočišných druhů v potravinách a krmivech pomocí metody MOL-PCR
Czech description
Pro identifikaci živočišných druhů v potravinách je nutné použít některou z analytických metod. Tato studie popisuje vývoj multianalytické detekční technologie (xMAP) založené na analýze DNA za účelem ověření správné deklarace živočišných druhů (hovězí, vepřové, kuřecí, kozí nebo ovčí DNA) v potravinách a krmivech. Multiplexní analýza DNA využívá různé sady magnetických mikrokuliček v kapalné suspenzi jako determinanty druhové specifity. Naším cílem bylo navrhnout specifický formát multiplexní oligonukleotidové ligace v kombinaci s PCR (MOL-PCR) pro detekci druhově specifických genetických markerů (RPS7, RPS14, RPS16, mical1). Genomové sekvence byly získány z databáze GenBank a byly vzájemně porovnány pro výběr druhově specifických oblastí pomocí softwaru Bioedit. Specifita navržených molig byla ověřena pomocí systému Blast. DNA byla izolována ze svaloviny pomocí soupravy DNAeasy mericon Food Kit (Qiagen) podle návodu výrobce. Tento multiplexní systém by mohl být rozšířen pro detekci až 50-100 živočišných druhů současně v jedné reakci, čímž představuje významnou inovaci v oblasti identifikace živočišných druhů v potravinách a krmivech. Tato práce byla podpořena projekty QJ1530107, RO0518 a MUNI/A/0816/2017.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
10609 - Biochemical research methods
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1530107" target="_blank" >QJ1530107: Methods for identification, traceability and authenticity verification of feed mixtures and food containing components of animal origin</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin XLVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-807-4
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
4
Pages from-to
286-289
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 17, 2018
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—