All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Microbiological quality of strawberries and environment at three Czech farms

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F19%3AN0000040" target="_blank" >RIV/00027162:_____/19:N0000040 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-3-2019/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-3-2019/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Mikrobiologická kvalita jahod a prostředí na třech českých farmách

  • Original language description

    V rámci studie bylo odebráno 140 vzorků čerstvých jahod a 233 vzorků prostředí ze tří českých farem zaměřených na pěstování jahod. Vzorky byly analyzovány pomocí kultivační metody a metody real time PCR na přítomnost bakteriálních, virových a parazitárních původců onemocnění. Pozitivní nálezy byly zjištěny u jahod i v prostředí farem. Kromě Escherichia coli bylo množství pozitivních vzorků z hlediska bakteriálních patogenů nízké. U 5 % jahod byla detekována přítomnost protozoárních parazitů; virová agens způsobující zvracení a průjmy byla prokázána u 1,4 % vzorků jahod. Mikroorganismy se na jahodách vyskytují běžně. Nicméně je žádoucí a možné snižovat jejich výskyt a množství (včetně patogenních mikroorganismů) na jahodách různými kontrolními opatřeními, jako jsou např. kapková závlaha, používání nastýlek, rukavic pro sezónní pracovníky nebo zamezení kontaminace vlivem organického odpadu.

  • Czech name

    Mikrobiologická kvalita jahod a prostředí na třech českých farmách

  • Czech description

    V rámci studie bylo odebráno 140 vzorků čerstvých jahod a 233 vzorků prostředí ze tří českých farem zaměřených na pěstování jahod. Vzorky byly analyzovány pomocí kultivační metody a metody real time PCR na přítomnost bakteriálních, virových a parazitárních původců onemocnění. Pozitivní nálezy byly zjištěny u jahod i v prostředí farem. Kromě Escherichia coli bylo množství pozitivních vzorků z hlediska bakteriálních patogenů nízké. U 5 % jahod byla detekována přítomnost protozoárních parazitů; virová agens způsobující zvracení a průjmy byla prokázána u 1,4 % vzorků jahod. Mikroorganismy se na jahodách vyskytují běžně. Nicméně je žádoucí a možné snižovat jejich výskyt a množství (včetně patogenních mikroorganismů) na jahodách různými kontrolními opatřeními, jako jsou např. kapková závlaha, používání nastýlek, rukavic pro sezónní pracovníky nebo zamezení kontaminace vlivem organického odpadu.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30304 - Public and environmental health

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    74

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    61-64

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database