Microbiological quality of strawberries and environment at three Czech farms
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F19%3AN0000040" target="_blank" >RIV/00027162:_____/19:N0000040 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-3-2019/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-3-2019/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mikrobiologická kvalita jahod a prostředí na třech českých farmách
Original language description
V rámci studie bylo odebráno 140 vzorků čerstvých jahod a 233 vzorků prostředí ze tří českých farem zaměřených na pěstování jahod. Vzorky byly analyzovány pomocí kultivační metody a metody real time PCR na přítomnost bakteriálních, virových a parazitárních původců onemocnění. Pozitivní nálezy byly zjištěny u jahod i v prostředí farem. Kromě Escherichia coli bylo množství pozitivních vzorků z hlediska bakteriálních patogenů nízké. U 5 % jahod byla detekována přítomnost protozoárních parazitů; virová agens způsobující zvracení a průjmy byla prokázána u 1,4 % vzorků jahod. Mikroorganismy se na jahodách vyskytují běžně. Nicméně je žádoucí a možné snižovat jejich výskyt a množství (včetně patogenních mikroorganismů) na jahodách různými kontrolními opatřeními, jako jsou např. kapková závlaha, používání nastýlek, rukavic pro sezónní pracovníky nebo zamezení kontaminace vlivem organického odpadu.
Czech name
Mikrobiologická kvalita jahod a prostředí na třech českých farmách
Czech description
V rámci studie bylo odebráno 140 vzorků čerstvých jahod a 233 vzorků prostředí ze tří českých farem zaměřených na pěstování jahod. Vzorky byly analyzovány pomocí kultivační metody a metody real time PCR na přítomnost bakteriálních, virových a parazitárních původců onemocnění. Pozitivní nálezy byly zjištěny u jahod i v prostředí farem. Kromě Escherichia coli bylo množství pozitivních vzorků z hlediska bakteriálních patogenů nízké. U 5 % jahod byla detekována přítomnost protozoárních parazitů; virová agens způsobující zvracení a průjmy byla prokázána u 1,4 % vzorků jahod. Mikroorganismy se na jahodách vyskytují běžně. Nicméně je žádoucí a možné snižovat jejich výskyt a množství (včetně patogenních mikroorganismů) na jahodách různými kontrolními opatřeními, jako jsou např. kapková závlaha, používání nastýlek, rukavic pro sezónní pracovníky nebo zamezení kontaminace vlivem organického odpadu.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
30304 - Public and environmental health
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
74
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
61-64
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—