The possibility of using probiotic bacteria in gluten-related disorders
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F20%3AN0000078" target="_blank" >RIV/00027162:_____/20:N0000078 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnost využití probiotických bakterií u nemocí spojených s glutenovou intolerancí
Original language description
Celiakie je chronická autoimunitní enteropatie, vyskytující se u geneticky predisponovaných jedinců. Incidence onemocnění dlouhodobě roste a stává se tak relevantním problémem moderní společnosti. Jedinou možnou léčbou je striktní celoživotní bezlepková dieta, která znamená omezení v mnoha ohledech. Možnou pomoc při glutenových intolerancích představuje použití probiotických bakterií produkujících enzymy degradující lepkové peptidy. V enzymatickém aparátu bakterie Lactobacillus salivarius byl nalezen enzym X-prolyl dipeptidyl aminopeptidáza, který je schopný štěpit lepkové peptidy. Aktivita enzymu byla ověřena na syntetickém substrátu, kdy byla potvrzena jeho schopnost štěpit prolaminům podobné sekvence. Také bylo nalezeno prebiotikum, které zvyšuje aktivitu enzymu při utilizaci substrátu. Z in vitro testů vyplývá, že použití této probiotické bakterie by mělo snížit množství lepkových peptidů a tím snížit jejich imunotoxický vliv na konzumenta. Použití vybrané probiotické bakterie u lidí trpících glutenovou intolerancí představuje možnost nového terapeutického přístupu jak u pacientů s aktivním onemocněním, tak u predisponovaných jedinců.
Czech name
Možnost využití probiotických bakterií u nemocí spojených s glutenovou intolerancí
Czech description
Celiakie je chronická autoimunitní enteropatie, vyskytující se u geneticky predisponovaných jedinců. Incidence onemocnění dlouhodobě roste a stává se tak relevantním problémem moderní společnosti. Jedinou možnou léčbou je striktní celoživotní bezlepková dieta, která znamená omezení v mnoha ohledech. Možnou pomoc při glutenových intolerancích představuje použití probiotických bakterií produkujících enzymy degradující lepkové peptidy. V enzymatickém aparátu bakterie Lactobacillus salivarius byl nalezen enzym X-prolyl dipeptidyl aminopeptidáza, který je schopný štěpit lepkové peptidy. Aktivita enzymu byla ověřena na syntetickém substrátu, kdy byla potvrzena jeho schopnost štěpit prolaminům podobné sekvence. Také bylo nalezeno prebiotikum, které zvyšuje aktivitu enzymu při utilizaci substrátu. Z in vitro testů vyplývá, že použití této probiotické bakterie by mělo snížit množství lepkových peptidů a tím snížit jejich imunotoxický vliv na konzumenta. Použití vybrané probiotické bakterie u lidí trpících glutenovou intolerancí představuje možnost nového terapeutického přístupu jak u pacientů s aktivním onemocněním, tak u predisponovaných jedinců.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TG03010038" target="_blank" >TG03010038: Development of the "Proof-of-concept" support system at VRI</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů