All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The possibility of using probiotic bacteria in gluten-related disorders

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F20%3AN0000078" target="_blank" >RIV/00027162:_____/20:N0000078 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Možnost využití probiotických bakterií u nemocí spojených s glutenovou intolerancí

  • Original language description

    Celiakie je chronická autoimunitní enteropatie, vyskytující se u geneticky predisponovaných jedinců. Incidence onemocnění dlouhodobě roste a stává se tak relevantním problémem moderní společnosti. Jedinou možnou léčbou je striktní celoživotní bezlepková dieta, která znamená omezení v mnoha ohledech. Možnou pomoc při glutenových intolerancích představuje použití probiotických bakterií produkujících enzymy degradující lepkové peptidy. V enzymatickém aparátu bakterie Lactobacillus salivarius byl nalezen enzym X-prolyl dipeptidyl aminopeptidáza, který je schopný štěpit lepkové peptidy. Aktivita enzymu byla ověřena na syntetickém substrátu, kdy byla potvrzena jeho schopnost štěpit prolaminům podobné sekvence. Také bylo nalezeno prebiotikum, které zvyšuje aktivitu enzymu při utilizaci substrátu. Z in vitro testů vyplývá, že použití této probiotické bakterie by mělo snížit množství lepkových peptidů a tím snížit jejich imunotoxický vliv na konzumenta. Použití vybrané probiotické bakterie u lidí trpících glutenovou intolerancí představuje možnost nového terapeutického přístupu jak u pacientů s aktivním onemocněním, tak u predisponovaných jedinců.

  • Czech name

    Možnost využití probiotických bakterií u nemocí spojených s glutenovou intolerancí

  • Czech description

    Celiakie je chronická autoimunitní enteropatie, vyskytující se u geneticky predisponovaných jedinců. Incidence onemocnění dlouhodobě roste a stává se tak relevantním problémem moderní společnosti. Jedinou možnou léčbou je striktní celoživotní bezlepková dieta, která znamená omezení v mnoha ohledech. Možnou pomoc při glutenových intolerancích představuje použití probiotických bakterií produkujících enzymy degradující lepkové peptidy. V enzymatickém aparátu bakterie Lactobacillus salivarius byl nalezen enzym X-prolyl dipeptidyl aminopeptidáza, který je schopný štěpit lepkové peptidy. Aktivita enzymu byla ověřena na syntetickém substrátu, kdy byla potvrzena jeho schopnost štěpit prolaminům podobné sekvence. Také bylo nalezeno prebiotikum, které zvyšuje aktivitu enzymu při utilizaci substrátu. Z in vitro testů vyplývá, že použití této probiotické bakterie by mělo snížit množství lepkových peptidů a tím snížit jejich imunotoxický vliv na konzumenta. Použití vybrané probiotické bakterie u lidí trpících glutenovou intolerancí představuje možnost nového terapeutického přístupu jak u pacientů s aktivním onemocněním, tak u predisponovaných jedinců.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10606 - Microbiology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/TG03010038" target="_blank" >TG03010038: Development of the "Proof-of-concept" support system at VRI</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů