All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The probiotic lysate reducing the immunotoxic prolamines

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F19%3AN0000244" target="_blank" >RIV/00027162:_____/19:N0000244 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.vri.cz/userfiles/file/Funkcni_vzorek/2019/VUVeL-Funkcni_vzorek-5791-Janda-Probi_lyz_sniz_mnoz_imunot_prolaminu.pdf" target="_blank" >https://www.vri.cz/userfiles/file/Funkcni_vzorek/2019/VUVeL-Funkcni_vzorek-5791-Janda-Probi_lyz_sniz_mnoz_imunot_prolaminu.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Probiotický lyzát snižující množství imunotoxických prolaminů

  • Original language description

    Vzhledem k tomu, že jedinou možnou léčbou celiakie je celoživotní bezlepková dieta, tento koncept řešení štěpení toxických prolaminových peptidů by mohl být alternativou bezlepkové diety. Kromě bezpečnosti a účinnosti je potřeba prokázat formu (lysát/živá bakterie) a dávku, která by byla účinná při eliminaci prolaminových peptidů. Cílem předkládaného funkčního vzorku bylo najít a vybrat bezpečný bakteriální kmen pro lyzát schopný štěpit imunotoxické sekvence prolaminů vyskytující se v některých obilovinách. Tento bakteriální kmen bylo nutno charakterizovat na úrovni genomu a proteomu a prokázat účinek jeho lyzátu při aktivitním měření. Také bylo nutné prokázat, zda nepředstavuje bezpečnostní riziko z hlediska přenosu rezistentních genů. Smyslem práce bylo najít způsob, jak eliminovat, respektive snížit koncentraci glutenových peptidů, které vyvolávají reakci imunitního systému u predisponovaných jedinců.

  • Czech name

    Probiotický lyzát snižující množství imunotoxických prolaminů

  • Czech description

    Vzhledem k tomu, že jedinou možnou léčbou celiakie je celoživotní bezlepková dieta, tento koncept řešení štěpení toxických prolaminových peptidů by mohl být alternativou bezlepkové diety. Kromě bezpečnosti a účinnosti je potřeba prokázat formu (lysát/živá bakterie) a dávku, která by byla účinná při eliminaci prolaminových peptidů. Cílem předkládaného funkčního vzorku bylo najít a vybrat bezpečný bakteriální kmen pro lyzát schopný štěpit imunotoxické sekvence prolaminů vyskytující se v některých obilovinách. Tento bakteriální kmen bylo nutno charakterizovat na úrovni genomu a proteomu a prokázat účinek jeho lyzátu při aktivitním měření. Také bylo nutné prokázat, zda nepředstavuje bezpečnostní riziko z hlediska přenosu rezistentních genů. Smyslem práce bylo najít způsob, jak eliminovat, respektive snížit koncentraci glutenových peptidů, které vyvolávají reakci imunitního systému u predisponovaných jedinců.

Classification

  • Type

    G<sub>funk</sub> - Functional sample

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/TG03010038" target="_blank" >TG03010038: Development of the "Proof-of-concept" support system at VRI</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    5791/2019

  • Numerical identification

    Funkční vzorek 5791/2019

  • Technical parameters

    Vzhledem k tomu, že jedinou možnou léčbou céliakie je celoživotní bezlepková dieta, tento koncept řešení štěpení toxických prolaminových peptidů by mohl byt alternativou bezlepkové diety. Kromě bezpečnosti a účinnosti je potřeba prokázat formu (lysat/živa bakterie) a dávku, která by byla účinná při eliminaci prolaminových peptidů.

  • Economical parameters

    Funkční vzorek „Probiotický lyzát snižující množství imunotoxických prolaminů“ by mohl sloužit jako referenční vzor při vývoji produktu na bázi nápoje, jogurtu, syrovátkového nápoje nebo doplňku stravy, který bude obsahovat unikátní probiotické bakterie schopné štěpit lepkové peptidy a tím snižovat množství těchto imunotoxických bílkovin ve střevě uživatele. Tento koncept bude nabízen firmám, které se zabývají výrobou nealkoholických nápojů a potravinových doplňků a jejich prodejem v rámci České republiky, ale i v rámci středoevropského regionu respektive v rámci EU.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    00027162

  • Owner name

    Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i.

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Licence fee requirement

    A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek

  • Web page

    https://www.vri.cz/userfiles/file/Funkcni_vzorek/2019/VUVeL-Funkcni_vzorek-5791-Janda-Probi_lyz_sniz_mnoz_imunot_prolaminu.pdf