The probiotic lysate reducing the immunotoxic prolamines
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F19%3AN0000244" target="_blank" >RIV/00027162:_____/19:N0000244 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vri.cz/userfiles/file/Funkcni_vzorek/2019/VUVeL-Funkcni_vzorek-5791-Janda-Probi_lyz_sniz_mnoz_imunot_prolaminu.pdf" target="_blank" >https://www.vri.cz/userfiles/file/Funkcni_vzorek/2019/VUVeL-Funkcni_vzorek-5791-Janda-Probi_lyz_sniz_mnoz_imunot_prolaminu.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Probiotický lyzát snižující množství imunotoxických prolaminů
Original language description
Vzhledem k tomu, že jedinou možnou léčbou celiakie je celoživotní bezlepková dieta, tento koncept řešení štěpení toxických prolaminových peptidů by mohl být alternativou bezlepkové diety. Kromě bezpečnosti a účinnosti je potřeba prokázat formu (lysát/živá bakterie) a dávku, která by byla účinná při eliminaci prolaminových peptidů. Cílem předkládaného funkčního vzorku bylo najít a vybrat bezpečný bakteriální kmen pro lyzát schopný štěpit imunotoxické sekvence prolaminů vyskytující se v některých obilovinách. Tento bakteriální kmen bylo nutno charakterizovat na úrovni genomu a proteomu a prokázat účinek jeho lyzátu při aktivitním měření. Také bylo nutné prokázat, zda nepředstavuje bezpečnostní riziko z hlediska přenosu rezistentních genů. Smyslem práce bylo najít způsob, jak eliminovat, respektive snížit koncentraci glutenových peptidů, které vyvolávají reakci imunitního systému u predisponovaných jedinců.
Czech name
Probiotický lyzát snižující množství imunotoxických prolaminů
Czech description
Vzhledem k tomu, že jedinou možnou léčbou celiakie je celoživotní bezlepková dieta, tento koncept řešení štěpení toxických prolaminových peptidů by mohl být alternativou bezlepkové diety. Kromě bezpečnosti a účinnosti je potřeba prokázat formu (lysát/živá bakterie) a dávku, která by byla účinná při eliminaci prolaminových peptidů. Cílem předkládaného funkčního vzorku bylo najít a vybrat bezpečný bakteriální kmen pro lyzát schopný štěpit imunotoxické sekvence prolaminů vyskytující se v některých obilovinách. Tento bakteriální kmen bylo nutno charakterizovat na úrovni genomu a proteomu a prokázat účinek jeho lyzátu při aktivitním měření. Také bylo nutné prokázat, zda nepředstavuje bezpečnostní riziko z hlediska přenosu rezistentních genů. Smyslem práce bylo najít způsob, jak eliminovat, respektive snížit koncentraci glutenových peptidů, které vyvolávají reakci imunitního systému u predisponovaných jedinců.
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
—
OECD FORD branch
20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TG03010038" target="_blank" >TG03010038: Development of the "Proof-of-concept" support system at VRI</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
5791/2019
Numerical identification
Funkční vzorek 5791/2019
Technical parameters
Vzhledem k tomu, že jedinou možnou léčbou céliakie je celoživotní bezlepková dieta, tento koncept řešení štěpení toxických prolaminových peptidů by mohl byt alternativou bezlepkové diety. Kromě bezpečnosti a účinnosti je potřeba prokázat formu (lysat/živa bakterie) a dávku, která by byla účinná při eliminaci prolaminových peptidů.
Economical parameters
Funkční vzorek „Probiotický lyzát snižující množství imunotoxických prolaminů“ by mohl sloužit jako referenční vzor při vývoji produktu na bázi nápoje, jogurtu, syrovátkového nápoje nebo doplňku stravy, který bude obsahovat unikátní probiotické bakterie schopné štěpit lepkové peptidy a tím snižovat množství těchto imunotoxických bílkovin ve střevě uživatele. Tento koncept bude nabízen firmám, které se zabývají výrobou nealkoholických nápojů a potravinových doplňků a jejich prodejem v rámci České republiky, ale i v rámci středoevropského regionu respektive v rámci EU.
Application category by cost
—
Owner IČO
00027162
Owner name
Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Web page
https://www.vri.cz/userfiles/file/Funkcni_vzorek/2019/VUVeL-Funkcni_vzorek-5791-Janda-Probi_lyz_sniz_mnoz_imunot_prolaminu.pdf