Gluten determination in beer and its course throughout the brewing process
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015887" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015887 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení glutenu v pivu a jeho bilance během pivovarského procesu.
Original language description
Pivo je nápoj, který obsahuje téměř všechny živiny a je beze zbytku stravitelný. Obsahuje pouze velmi málo proteinů (polypetidů), které pocházejí ze sladu. Ječný slad obsahuje prolaminy, jejichž obsah v dietě je nepřípustný pro lidi, kteří trpí vrozenounesnášenlivostí k lepku. Titi lidé musí dodržovat tzv.bezlepkovou dietu. Koncentrace prolaminů v pivu závisí na typu sladu, technologii varního postupu a kvašení a na typu stabilizace piva. Vlastní stanovení prolaminů bylo provedeno imunochemicky pomocípomocí soupravy ELISA RIDASCREEN# Gliadin Kit, který využívá R5 protilátku pro detekci prolaminů a Gliadin ELISA Kit, který byl použit pro stanovení prolaminů v některých typech sladů a některých typech piv pocházejících z trhu na území České republiky.Obsah prolaminů v pivech byl různý, ale byl vždy nižší než 10 mg/l. Byla také udělána bilance obsahu prolaminů během sladování a během procesu výroby piva.
Czech name
Stanovení glutenu v pivu a jeho bilance během pivovarského procesu.
Czech description
Pivo je nápoj, který obsahuje téměř všechny živiny a je beze zbytku stravitelný. Obsahuje pouze velmi málo proteinů (polypetidů), které pocházejí ze sladu. Ječný slad obsahuje prolaminy, jejichž obsah v dietě je nepřípustný pro lidi, kteří trpí vrozenounesnášenlivostí k lepku. Titi lidé musí dodržovat tzv.bezlepkovou dietu. Koncentrace prolaminů v pivu závisí na typu sladu, technologii varního postupu a kvašení a na typu stabilizace piva. Vlastní stanovení prolaminů bylo provedeno imunochemicky pomocípomocí soupravy ELISA RIDASCREEN# Gliadin Kit, který využívá R5 protilátku pro detekci prolaminů a Gliadin ELISA Kit, který byl použit pro stanovení prolaminů v některých typech sladů a některých typech piv pocházejících z trhu na území České republiky.Obsah prolaminů v pivech byl různý, ale byl vždy nižší než 10 mg/l. Byla také udělána bilance obsahu prolaminů během sladování a během procesu výroby piva.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů