Identification of selected tuna species in commercial products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F22%3AN0000049" target="_blank" >RIV/00027162:_____/22:N0000049 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vetweb.cz/identifikace-vybranych-druhu-tunaku-v-potravinach-pomoci-real-time-pcr-metody/" target="_blank" >https://vetweb.cz/identifikace-vybranych-druhu-tunaku-v-potravinach-pomoci-real-time-pcr-metody/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Identifikace vybraných druhů tuňáků v potravinách pomocí real-time PCR metody
Original language description
V této studii byly vyvinuty systémy pro identifikaci čtyř druhů tuňáků (tuňák pruhovaný Katsuwonus pelamis, tuňák žlutoploutvý Thunnus albacares, tuňák makrelovitý Auxis sp. a pelamida obecná Sarda sp.). Nejprve byly připraveny syrové vzorky těchto druhů a směs pro interní kontrolu potvrzující rybí svalovinu rodu Thunnus sp., Auxis sp. a Sarda sp. U syrových vzorků byla stanovena koncentrace a čistota DNA pomocí spektrofotometru. Primery a sekvence sond byly specificky navrženy pro identifikaci vybraných druhů. Dále byly navrženy primery a sonda pro endogenní gen 12S rRNA k určení přítomnosti amplifikovatelné rybí (zejména tuňákové) DNA ve vzorku. Pro vyhodnocení vyvinutých real-time PCR metod bylo analyzováno 70 komerčních výrobků obsahujících tuňáky. Tyto komerční produkty byly získány na lokálních trzích v České republice. Nejčastěji se jednalo o konzervy ve vlastní šťávě, oleji, s obsahem různých ingrediencí, dále paštiky, paté, různé tuňákové saláty a pokrmy s tuňákem. Škála vzorků obsahovala i tři výrobky krmiv (petfood).
Czech name
Identifikace vybraných druhů tuňáků v potravinách pomocí real-time PCR metody
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40101 - Agriculture
Result continuities
Project
<a href="/en/project/EF16_019%2F0000869" target="_blank" >EF16_019/0000869: Sustainable production of healthy fish in various aquaculture systems - PROFISH</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Volume of the periodical
72
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
340-347
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—