Lactobacillus amylovorus as a potential source of glycoside hydrolases increasing pig’s feed digestibility
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F22%3AN0000106" target="_blank" >RIV/00027162:_____/22:N0000106 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://kongrescssm2022.bpp.cz/cs/odborny-program-108" target="_blank" >https://kongrescssm2022.bpp.cz/cs/odborny-program-108</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Lactobacillus amylovorus jako potenciální zdroj glykosidáz zvyšujících stravitelnost krmiva prasat
Original language description
Úvod: Lactobacillus amylovorus je Gram-pozitivní bakterie mléčného kvašení (BMK), která je často izolována z trávícího traktu (TT) prasat. Probiotický potenciál tohoto druhu spočívá v produkci organických kyselin a také v produkci glykosidáz (GH), které mohou zvyšovat stravitelnost krmiva. Tento bakteriální druh představuje potenciální probiotikum zejména pro selata v období odstavu, které přecházejí na pevnou stravu s obsahem polysacharidů. Cíl: Cílem studie bylo charakterizovat potenciální schopnosti jednotlivých izolátů L. amylovorus, izolovaných z TT domácích a divokých prasat, hydrolyzovat méně stravitelné komponenty krmiva. Metodika: Ze vzorků TT divokých a domácích prasat byly izolovány BMK, jejichž genomy byly osekvenovány technologií Illumina. Geny pro GH byly anotovány servrem dbCAN2 s použitím databáze CAZy. Utilizace poly, oligo a mono sacharidů byly analyzovány pomocí komerčních testů API50 CH. Výsledky: Téměř všechny izoláty druhu L. amylovorus dokázaly utilizovat škrob, D-rafinózu, D-celobiózu, D-maltózu a D-melibiózu. Vlastnosti odpovídají genům CAZy rodin GH13, GH36, GH27 a GH3. Izoláty z divokých prasat utilizovaly více druhů substrátů než izoláty z domácích prasat např.: D-turanózu, D-trehalózu aj. Závěr: L.amylovorus disponuje enzymatickým vybavením umožňující vyšší stravitelnost škrobů a nestravitelných α galaktosidů jako je melibióza a D-rafinóza v krmivu. Izoláty druhu L. amylovorus pocházející z domácích a zejména z divokých prasat, mají potenciál zvyšovat stravitelnost krmiva.
Czech name
Lactobacillus amylovorus jako potenciální zdroj glykosidáz zvyšujících stravitelnost krmiva prasat
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910351" target="_blank" >QK1910351: Wild boar and domestic pigs as a source of probiotic cultures and the influence of technological processes of preparation and synbiotic feed composition on its effectiveness and functionality</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů