Lactobacilli from the digestive tract of pigs as a potential reservoir of ATB resistance for pathogenic microorganisms
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F21%3AN0000210" target="_blank" >RIV/00027162:_____/21:N0000210 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vri.cz/wp-content/uploads/2021/11/Pozvanka-25.-11.-2021.pdf" target="_blank" >https://www.vri.cz/wp-content/uploads/2021/11/Pozvanka-25.-11.-2021.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Laktobacily z trávicího traktu prasat jako potenciální rezervoár ATB rezistence pro patogenní mikroorganismy
Original language description
Cílem přednášky bylo účastníky seznámit s výskytem antimikrobiální rezistence u laktobacilů, konkrétně u Lbc. amylovorus, které byly izolovány z trávicího traktu domácích a divokých prasat. Získané výsledky slouží k výběru probiotických bakterií pro prasata, kde informace ohledně antimikrobiální rezistence je klíčová pro výběr daného probiotického kmene. Vhodným výběrem probiotických preparátů lze následně snížit infekční zátěž v chovech hospodářských zvířat a tím omezit šíření patogenních agens. Výsledky této studie ukazují, že laktobacily (Lbc. amylovorus) z diovkých prasat, z hlediska rizika šíření rezistentních genů, mohou být vhodnými kandidáty pro výběr probiotických kmenů pro domácí prasata. Na druhou stranu, studie prokázala zvýšený výskyt genů rezistence, které se šíří horizontální přenosem, u izolátů Lbc. amylovorus získaných z domácích prasat. Tudíž tyto laktobacily mohou sloužit jako rezervoár genů rezistence pro patogenní mikroorganizmy nacházející se v trávicím traktu prasat.
Czech name
Laktobacily z trávicího traktu prasat jako potenciální rezervoár ATB rezistence pro patogenní mikroorganismy
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910351" target="_blank" >QK1910351: Wild boar and domestic pigs as a source of probiotic cultures and the influence of technological processes of preparation and synbiotic feed composition on its effectiveness and functionality</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů