Characteristics of lactobacilli isolated from intestinal tract of fully breast-fed infants
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892676" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892676 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Charakteristika laktobacilů izolovanýh z trávicího traktu kojenců
Original language description
Cílem práce bylo charakterizovat kmeny laktobacilů izolované z trávicího traktu plně kojených dětí a jejich vlastnosti porovnat s komerčním probiotickým kmenem Lbc. acidophilus LA-5 a sbírkovým kmenem Lbc. acidophilus CCDM 406. Mezi těmito kmeny byly nalezeny významné rozdíly a to především v růstu a kysacích aktivitách v mléce, životaschopnosti v prostředí simulujícím trávicí trakt, schopnosti autoagregace a antimikrobiální aktivitě proti podmíněně patogenním mikroorganismům. Z výsledků vyplynulo, že izolát Lbc. casei ZU10 by mohl být vhodnou doplňkovou kulturou s probiotickými vlastnostmi. Nejlepší adhezi ke střevní stěně ze všech izolátů by měl mít kmen Lbc. acidophilus Z3 díky nejlepší schopnosti autoagregace a hydrofobicitě povrchu buněk. Ostatníkmeny v porovnání s vlastnostmi komerčního probiotického kmene a sbírkového kmene vykazovaly také probiotické vlastnosti ale v menším rozsahu.
Czech name
Charakteristika laktobacilů izolovanýh z trávicího traktu kojenců
Czech description
Cílem práce bylo charakterizovat kmeny laktobacilů izolované z trávicího traktu plně kojených dětí a jejich vlastnosti porovnat s komerčním probiotickým kmenem Lbc. acidophilus LA-5 a sbírkovým kmenem Lbc. acidophilus CCDM 406. Mezi těmito kmeny byly nalezeny významné rozdíly a to především v růstu a kysacích aktivitách v mléce, životaschopnosti v prostředí simulujícím trávicí trakt, schopnosti autoagregace a antimikrobiální aktivitě proti podmíněně patogenním mikroorganismům. Z výsledků vyplynulo, že izolát Lbc. casei ZU10 by mohl být vhodnou doplňkovou kulturou s probiotickými vlastnostmi. Nejlepší adhezi ke střevní stěně ze všech izolátů by měl mít kmen Lbc. acidophilus Z3 díky nejlepší schopnosti autoagregace a hydrofobicitě povrchu buněk. Ostatníkmeny v porovnání s vlastnostmi komerčního probiotického kmene a sbírkového kmene vykazovaly také probiotické vlastnosti ale v menším rozsahu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: New procedures in utilisation of agricultural products improving food quality, safety, competitiveness and consumer?s nutritional and health benefit.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
129
Issue of the periodical within the volume
129
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
"II"-"VI"
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—