All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Characteristics of lactobacilli isolated from intestinal tract of fully breast-fed infants

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892676" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892676 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Charakteristika laktobacilů izolovanýh z trávicího traktu kojenců

  • Original language description

    Cílem práce bylo charakterizovat kmeny laktobacilů izolované z trávicího traktu plně kojených dětí a jejich vlastnosti porovnat s komerčním probiotickým kmenem Lbc. acidophilus LA-5 a sbírkovým kmenem Lbc. acidophilus CCDM 406. Mezi těmito kmeny byly nalezeny významné rozdíly a to především v růstu a kysacích aktivitách v mléce, životaschopnosti v prostředí simulujícím trávicí trakt, schopnosti autoagregace a antimikrobiální aktivitě proti podmíněně patogenním mikroorganismům. Z výsledků vyplynulo, že izolát Lbc. casei ZU10 by mohl být vhodnou doplňkovou kulturou s probiotickými vlastnostmi. Nejlepší adhezi ke střevní stěně ze všech izolátů by měl mít kmen Lbc. acidophilus Z3 díky nejlepší schopnosti autoagregace a hydrofobicitě povrchu buněk. Ostatníkmeny v porovnání s vlastnostmi komerčního probiotického kmene a sbírkového kmene vykazovaly také probiotické vlastnosti ale v menším rozsahu.

  • Czech name

    Charakteristika laktobacilů izolovanýh z trávicího traktu kojenců

  • Czech description

    Cílem práce bylo charakterizovat kmeny laktobacilů izolované z trávicího traktu plně kojených dětí a jejich vlastnosti porovnat s komerčním probiotickým kmenem Lbc. acidophilus LA-5 a sbírkovým kmenem Lbc. acidophilus CCDM 406. Mezi těmito kmeny byly nalezeny významné rozdíly a to především v růstu a kysacích aktivitách v mléce, životaschopnosti v prostředí simulujícím trávicí trakt, schopnosti autoagregace a antimikrobiální aktivitě proti podmíněně patogenním mikroorganismům. Z výsledků vyplynulo, že izolát Lbc. casei ZU10 by mohl být vhodnou doplňkovou kulturou s probiotickými vlastnostmi. Nejlepší adhezi ke střevní stěně ze všech izolátů by měl mít kmen Lbc. acidophilus Z3 díky nejlepší schopnosti autoagregace a hydrofobicitě povrchu buněk. Ostatníkmeny v porovnání s vlastnostmi komerčního probiotického kmene a sbírkového kmene vykazovaly také probiotické vlastnosti ale v menším rozsahu.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: New procedures in utilisation of agricultural products improving food quality, safety, competitiveness and consumer?s nutritional and health benefit.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    129

  • Issue of the periodical within the volume

    129

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    "II"-"VI"

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database