Selection of lactic acid bacteria with probiotic properties
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023832" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00023832 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výběr bakterií mléčného kvašení s probiotickými vlastnostmi
Original language description
Mezi nejvíce zkoumané mikroorganismy s probiotickými vlastnostmi patří zástupci rodu Lactobacillus. Cílem práce bylo porovnat charakteristiky vybraných kmenů rodu Lactobacillus spojené s probiotickými vlastnostmi ve srovnání s komerčním probiotickým kmenem L. casei Lafti L26. U testovaných kmenů byly zjištěny rozdíly v růstových vlastnostech v MRS bujónu i mléce, enzymatické a hemolytické aktivitě. Rozdíly v rezistenci k antibiotikům byly nevýrazné. Kmeny vykazovaly rozdílnou odolnost vůči nízkému pH apřítomnosti žlučových solí. Všechny kmeny byly schopny různého stupně adaptace k žlučovým solím po 24 h kultivaci. Významné rozdíly v přežívání buněk při nízkém pH byly zjištěny v případě izolovaných buněk a buněk kultivovaných v mléce. Jako nejodolnějšík podmínkám trávicího traktu byl vyhodnocen kmen L. acidophilus CCDM 151.
Czech name
Výběr bakterií mléčného kvašení s probiotickými vlastnostmi
Czech description
Mezi nejvíce zkoumané mikroorganismy s probiotickými vlastnostmi patří zástupci rodu Lactobacillus. Cílem práce bylo porovnat charakteristiky vybraných kmenů rodu Lactobacillus spojené s probiotickými vlastnostmi ve srovnání s komerčním probiotickým kmenem L. casei Lafti L26. U testovaných kmenů byly zjištěny rozdíly v růstových vlastnostech v MRS bujónu i mléce, enzymatické a hemolytické aktivitě. Rozdíly v rezistenci k antibiotikům byly nevýrazné. Kmeny vykazovaly rozdílnou odolnost vůči nízkému pH apřítomnosti žlučových solí. Všechny kmeny byly schopny různého stupně adaptace k žlučovým solím po 24 h kultivaci. Významné rozdíly v přežívání buněk při nízkém pH byly zjištěny v případě izolovaných buněk a buněk kultivovaných v mléce. Jako nejodolnějšík podmínkám trávicího traktu byl vyhodnocen kmen L. acidophilus CCDM 151.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI101B090" target="_blank" >QI101B090: New processes of production of functional cereal and dairy foods and functional beverages with content of bioactive ingredients from selected vegetable and animal agricultural commodities and with probiotics and procedures for their quality estimation.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
123
Issue of the periodical within the volume
123
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—