All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Surface properties of lactobacilli.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894777" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894777 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Povrchové vlastnosti laktobacilů.

  • Original language description

    Laktobacily jsou běžným zástupcem mikroorganismů izolovaných z trávicího traktu člověka. Jejich adhese ke střevní sliznici je do značné míry ovlivněna povrchovými vlastnostmi buněk. Tyto vlastnosti závisejí na přítomnosti tzv. S-vrstvy, která ovlivňuje hydrofobicitu povrchu buňky. Cílem práce bylo porovnat hydrofobicitu, schopnost autoagregace a přítomnost S-vrstvy u zástupců rodu Lactobacillus, které byly vyizolovány z trávicího traktu kojenců, komerčního probiotického kmene Lbc. acidophilus LA-5 a sbírkových kmenů Lbc. acidophilus CCDM 406 a Lbc. acidophilus CCDM 151. Hydrofobicita byla měřena v různě polárních rozpouštědlech (xylen, hexadekan, oktan), autoagregace byla měřena spektrofotometrickou metodou. Přítomnost S-vrstvy byla zjišťována jednak elektroforézou promytých buněk v polyakrylamidovém gelu a jednak po její izolaci. Mezi jednotlivými kmeny byly zjištěny významné rozdíly ve všech jmenovaných parametrech. Sledované vlastnosti byly kmenově specifické.

  • Czech name

    Povrchové vlastnosti laktobacilů.

  • Czech description

    Laktobacily jsou běžným zástupcem mikroorganismů izolovaných z trávicího traktu člověka. Jejich adhese ke střevní sliznici je do značné míry ovlivněna povrchovými vlastnostmi buněk. Tyto vlastnosti závisejí na přítomnosti tzv. S-vrstvy, která ovlivňuje hydrofobicitu povrchu buňky. Cílem práce bylo porovnat hydrofobicitu, schopnost autoagregace a přítomnost S-vrstvy u zástupců rodu Lactobacillus, které byly vyizolovány z trávicího traktu kojenců, komerčního probiotického kmene Lbc. acidophilus LA-5 a sbírkových kmenů Lbc. acidophilus CCDM 406 a Lbc. acidophilus CCDM 151. Hydrofobicita byla měřena v různě polárních rozpouštědlech (xylen, hexadekan, oktan), autoagregace byla měřena spektrofotometrickou metodou. Přítomnost S-vrstvy byla zjišťována jednak elektroforézou promytých buněk v polyakrylamidovém gelu a jednak po její izolaci. Mezi jednotlivými kmeny byly zjištěny významné rozdíly ve všech jmenovaných parametrech. Sledované vlastnosti byly kmenově specifické.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Celostátní přehlídky sýrů 2012 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-838-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    138-142

  • Publisher name

    VŠCHT Praha

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 24, 2012

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article