Surface properties of lactobacilli.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894777" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894777 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Povrchové vlastnosti laktobacilů.
Original language description
Laktobacily jsou běžným zástupcem mikroorganismů izolovaných z trávicího traktu člověka. Jejich adhese ke střevní sliznici je do značné míry ovlivněna povrchovými vlastnostmi buněk. Tyto vlastnosti závisejí na přítomnosti tzv. S-vrstvy, která ovlivňuje hydrofobicitu povrchu buňky. Cílem práce bylo porovnat hydrofobicitu, schopnost autoagregace a přítomnost S-vrstvy u zástupců rodu Lactobacillus, které byly vyizolovány z trávicího traktu kojenců, komerčního probiotického kmene Lbc. acidophilus LA-5 a sbírkových kmenů Lbc. acidophilus CCDM 406 a Lbc. acidophilus CCDM 151. Hydrofobicita byla měřena v různě polárních rozpouštědlech (xylen, hexadekan, oktan), autoagregace byla měřena spektrofotometrickou metodou. Přítomnost S-vrstvy byla zjišťována jednak elektroforézou promytých buněk v polyakrylamidovém gelu a jednak po její izolaci. Mezi jednotlivými kmeny byly zjištěny významné rozdíly ve všech jmenovaných parametrech. Sledované vlastnosti byly kmenově specifické.
Czech name
Povrchové vlastnosti laktobacilů.
Czech description
Laktobacily jsou běžným zástupcem mikroorganismů izolovaných z trávicího traktu člověka. Jejich adhese ke střevní sliznici je do značné míry ovlivněna povrchovými vlastnostmi buněk. Tyto vlastnosti závisejí na přítomnosti tzv. S-vrstvy, která ovlivňuje hydrofobicitu povrchu buňky. Cílem práce bylo porovnat hydrofobicitu, schopnost autoagregace a přítomnost S-vrstvy u zástupců rodu Lactobacillus, které byly vyizolovány z trávicího traktu kojenců, komerčního probiotického kmene Lbc. acidophilus LA-5 a sbírkových kmenů Lbc. acidophilus CCDM 406 a Lbc. acidophilus CCDM 151. Hydrofobicita byla měřena v různě polárních rozpouštědlech (xylen, hexadekan, oktan), autoagregace byla měřena spektrofotometrickou metodou. Přítomnost S-vrstvy byla zjišťována jednak elektroforézou promytých buněk v polyakrylamidovém gelu a jednak po její izolaci. Mezi jednotlivými kmeny byly zjištěny významné rozdíly ve všech jmenovaných parametrech. Sledované vlastnosti byly kmenově specifické.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Celostátní přehlídky sýrů 2012 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-838-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
138-142
Publisher name
VŠCHT Praha
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 24, 2012
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—